Köldökellátás 

Születéskor a köldökzsinór elvágása után egy úgynevezett köldökcsonk keletkezik, amely fokozatosan összeszárad és kb. egy-másfél hetes korban leesik. A köldökcsonk leesésekor kisebb vérzés jelentkezhet, ilyenkor alkoholos lemosás után szórjuk be Hexachlorophenes hintőporral. Ha további vérzést észlelünk, értesítsük háziorvosunkat. A köldök sebet tisztán, és szárazon kell tartani, nehogy fertőződjék. Ha szárazon tartjuk, a varr a teljes gyógyulásáig fedi és védi. Semmiféle bekötést, leragasztást nem igényel. Éppen ezért, míg a köldökcsonk nem esett le, a kádban csak annyi víz legyen, mely háton fekvő helyzetben a hasát nem lepi el.

Ha nagyobb méretű a köldökcsonk, gyakran beleakadhat a pelenkába, a köldökcsonk gyakran vérezget. Léteznek már olyan pelenkák, amik egy ív alakban kikerülik azt, így nem irritálják. Egyszerűbb megoldás, ha egyszerűen kivágunk egy kis félkörívet itt.

Ha bármilyen elváltozást tapasztalna a köldök kezelése során, pl. köldök körüli pirosság, bűzös váladék, gomba alakú vadhús képződmény, akkor azt haladéktalanul meg kell mutatni a gyermekorvosnak.

Mikor és mivel kezeljük a köldökcsonkot,
ha még nem esett le, és ha már igen

  1. 70%-os alkohol (vény nélkül kapható)
  2. Hexachlorofenes hintőpor (vény nélkül kapható)
  3. Fültisztító pálcika

 

KöldökellátásEzen a képen az újszülött köldökcsonkja ugyan már leesett, de jól látható a technika: A köldökellátás során fürdetés, illetve tisztába tétel után a tiszta fültisztító pálcikát a 70%-os alkoholba mártjuk, majd a bal kéz hüvelyk és mutatóujjával C alakban körbevesszük a köldökcsonkot, ujjainkat távolítjuk egymástól, finoman széthúzzuk a köldököt, így a köldökcsonk széle elválik a köldökgyűrűtől (bőrtől). Innen a váladékot alaposan kitöröljük.




KöldökellátásHa még nem esett le a csonk, akkor azt óvatosan kicsit megemelve, alatta is kitisztítjuk a sebet. Minden törlésnél új fültisztító pálcikát mártunk bele az alkoholba, és ezt a műveletet mindaddig ismételjük, míg a pálcikán törlés után nem marad sem vér, sem váladék.

Végül alaposan beszórjuk Hexachlorophenes hintőporral és bepelenkázzuk az újszülöttet.







Köldökellátás


A köldökcsonk leesése után
a köldököt alkoholos fültisztító pálcával kitöröljük, majd ismét beszórjuk Hexachlorophenes hintőporral. Később már nem szükséges a köldök széthúzása, csak a felületét töröljük le alkohollal és az összefekvő részeket már nem választjuk szét.