9 hónapig számoltuk a napokat, és végre-valahára világra jött a kisbaba. Az újszülötteknek napi 18 óra alvásra van szükségük az első hetekben, ez később fokozatosan csökken. Természetesen ez nem egy hosszú, békés, megszakítás nélküli alvás. 3-4 óránként bizonyára felébred, etetésre, pelenkacserére van szüksége, vagy csak egy kis időre, hogy mellette legyünk.

 

A szülők legnagyobb aggodalma ebben az időben a gyermekágyi halál (más néven bölcsőhalál). Ez a fogalom egy látszólag egészséges kisbaba váratlan halálát jelenti.

 

A kockázat csökkentése

Annak ellenére, hogy a bölcsőhalál nagyon ritka, tanácsos megtenni néhány óvintézkedést, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatot. A kicsi legbiztonságosabb alvóhelye az első hat hónapban a babaágy.
·         Kisbabát a hátára fektetve tegyük le aludni.
·         Ügyelni kell arra, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen, kb. 22-23 fok, ha kipirultnak, felhevültnek látszik, ennek megfelelően igazítani kell a takaróján.
·         Tegyük biztonságossá a babaágyat, amennyire csak lehet: távolítsuk el a játékokat, a párnákat, a felesleges takarókat és védőket, mindent, ami a fejére kerülhet alvás közben.
·         Az újszülöttet a Szülők szobájában, de a kiságyban kell elhelyezni. Kerülni kell a Szülőkkel egy ágyban történő alvást.
·         Mellőzni kell a dohányzást – ez magában foglalja a dohányzás és a dohányfüstös környezet kerülését a terhesség alatt, valamint a dohányzás mellőzését a baba közelében. A tanulmányok azt mutatják, hogy minél nagyobb a dohányfüstnek való kitettség, annál nagyobb a gyermekágyi halál kockázata. Biztosítsunk dohánymentes levegőt kisbabánk számára.
·         Célszerű légzésfigyelő készüléket használni! A készülék önmagában nem képes a baba életét megmenteni, riasztáskor a Szülőnek csak 4 perce van, hogy csecsemőjét megmentse. A légzésfigyelő készülék használata esetén elengedhetetlen az újraélesztési tanfolyam elvégzése!!!
 
Az első benyomások
Amikor megszületik a kisbaba, eleinte furcsának tűnhet. Természetesen a szemünkben ő a legcsodálatosabb a világon, de nincs abban semmi szokatlan, ha a buksija csúcsos, vagy arcocskája puffadt. A fején puha részek vannak, egy elől, egy hátul, ezeket kutacsnak hívjuk. A természet ily módon gondoskodik arról, hogy a baba át tudja préselni magát a szülőcsatornán. A hátulsó kutacs néhány hónapon belül bezáródik, de az elülső kutacs záródása másfél évig tart.
Az újszülött babák gyakran görnyedtnek tűnnek. Ha belegondolunk, hol és milyen kis helyen voltak az elmúlt 9 hónapban, nem csoda. Kezük, lábuk hamarosan ki fog nyújtózni, egyenesedni, és a görbelábúság is korrigálódik 6 hónapos korig.
 
Minden nap valami új
Az elején úgy tűnhet, hogy nem sok fejlődés történik, de a kisbaba napról napra tanul és változik. Természetesen minden baba a saját maga ütemében fejlődik, és nincsenek szabályok arra, hogy mikorra mit kell tennie. A következő, nagyon hozzávetőleges útmutató néhány példát ad, hogy feltehetőleg hogyan fejlődik a kisbaba hónapról hónapra, de ne szabad aggódni, ha ezt nem tartja be!
  • 1 hónap: felemeli a fejét, ránéz az arcokra, reagál a hangokra
  • 2. hónap: gurgulázó, gőgicsélő hangokat ad, elfordítja a fejét, amikor a hátán fekszik, hason fekve fejét, esetleg vállát is kiemeli
  • 3. hónap: nevet, felismeri az arcunkat