Az első néhány évben gyermekünk gyorsabban tanul, mint életének bármely más időszakában. Az első édes mosoly, az első aprócska lépések, az első színes irka-firka, minden új képesség hozzátesz valamit az általános fejlődéshez, miközben önálló kis egyéniség válik belőle.

 

 

  

 

Gyermekünk külön személyiség

Minden gyermek más, és a saját maga ütemében tanul. Tehát, ha egy barátunk gyereke már futkos a ház körül, a mi csemetéd pedig éppen, hogy csak megáll, ne szabad nyugtalankodnunk. Az ilyesmi nem jelenti azt, hogy a mi gyermekünk kevésbé intelligens, vagy hogy később nem lesz olyan okos. Egyszerűen saját útját járja a fejlődésben. Ha mégis aggódnánk, hogy valamiben nehezen fejlődik, vagy erőfeszítéseinkkel nem érünk el eredményeket, beszéljünk az orvosunkkal vagy a védőnővel.
 
Játszva tanulni
A játék nagyszerű módja a tanulásnak, és annak, hogy jobban megismerjük egymást. Még a legegyszerűbb utánzásos játékok is, különböző készségeket fejlesztenek – kapcsolatteremtés, finommozgás (apró mozgató izmok használatának képessége), kognitív fejlődés (tanulás és problémamegoldás).
Kezdetben, mi leszünk, akik ösztönözni fogják és mintát szolgáltatnak. Az idő előrehaladtával, saját maga is kitalál játékokat, hogy gyakorolja és felderítse új képességeit. Mindkét játéktípus, az irányított és az általa kezdeményezett játék is fontos a fejlődéséhez, törekedjünk a kettő egyensúlyára.

Ismerkedés a világgal
Amikor a kisbaba felcseperedik, a kisgyermek életében új fejlődési irányokat vesz a játék. A fejlettebb koordinációs képesség csodálatos képzelőerővel társulva egy izgalmas, új világot tár fel, tele örömökkel, élményekkel.
Íme néhány ötlet, hogyan tudjuk bátorítani gyermekünket, hogy felfedezze és gyakorolja új képességeit, miközben remekül érzi magát.
  • Összeválogatós logikai játékok – kitűnő módszer a problémamegoldó ösztön serkentésére, ill. a formák, méretek matematikai alapjainak megtanítására
  • Építőkockás játékok – amellett, hogy tornyokat lehet építeni, amit jó szórakozás összedönteni, a kisgyerek szemében a kocka bármilyen tárgyat helyettesíthet, nagyszerű kreatív játék
  • Akadálypályák – a megnövekedett mozgásigény és képesség (kúszás, járás, futás) kielégítésére, egy jó akadálypálya sok gyakorlást biztosít a mozgás és problémamegoldó készségek fejlesztésére
  • Mesék – ne féljünk olyan meséket olvasni, amelyek szókincse fejlettebb, mint amihez hozzászokott. A kicsik többet értenek, mint amennyit mondanak.
  • Labdajátékok – mindenféle képesség elsajátítására alkalmasak. A labdát lehet gurítani földön, lyukakba, lejtőn, dobálni és elkapni, egyensúlyozni egy kanálon stb.
 
Jó, ha beszélünk
Kisbabánk már jóval előbb felismeri a hangokat, és megtanulja azok képzését, mint hogy először kiejti, hogy „mama” vagy „papa”. Ha az első naptól fogva beszélünk hozzá, ezzel nemcsak megnyugtatjuk, hanem megteremtjük beszédfejlődésének alapjait. Amikor gügyörészik, gőgicsél, reagáljunk rá, beszéljünk hozzá, ez a viszonzás rávezeti, hogy a beszéd kétirányú kapcsolat és azt is kifejezzük vele, hogy figyelünk rá.
A kisbabák és a tipegő kisgyerekek több szót megértenek, mint amennyit képesek használni. Ezért ne féljünk olyan meséket olvasni, amelyek szókincsét még nem tanulta meg kimondani. A közös daltanulás, vagy az éneklés a babánknak (ha még nem tud bekapcsolódni) remek módja a szókincs bővítésének, a szavak megértésének. És persze örömteli szórakozás!
Sok szülő fedezi fel a gyerekkel való együtténeklés fejlesztő erejét, hatékonyságát. Éneklés közben megtaníthatjuk arra, hogy bizonyos szavakra mozgunk, vagy mozdulatokat teszünk.
 
Mozgásban a baba
Amikor látjuk, hogy kisbabánk erősödni kezd, bátoríthatjuk a kúszásban azzal, hogy kis távolságban tárgyakat helyezünk elé, vagy eléje ülünk, és magunkhoz hívjuk. Aztán, mikor kicsit mozgékonyabb lesz, próbáljunk egy rövid, puha akadálypályát kialakítani, kisebb-nagyobb párnákkal, amelyek navigálják a mozgását. Amellett, hogy ez csupa móka-kacagás, fejleszti a nagymozgásos képességeket (a nagyobb izomcsoportok használatának és koordinálásának képessége).
Repül az idő, és a kicsi nemsokára lábra áll, és egyensúlyozni próbál. Vannak babák, akik kihagyják a négykézláb korszakot, és egyből felállnak. Ez nem minden esetben jelent kóros dolgot, de bizonyos betegségekre felhívhatja a figyelmet. Fontos, hogy mindig bátorítsuk és gondoskodjunk biztonságos környezetről, amelyben elindulhat.