A kezdeti időszak. Mire számíthatunk? Furcsa, de jobb, ha nincs túl sok elvárásunk. Természetes, ha azt szeretnénk, hogy a kisbabánk legyen a legelső, a legokosabb, a legügyesebb és így tovább. De a kisbabák nem egyforma ütemben fejlődnek, egyeseknek tovább tart elsajátítatni új készségeket, mint másoknak. Mire vezethető ez vissza? 

 

 A veleszületett személyiségre, a külső hatásokra, a baba nemére és még sok más tényezőre, amit nem áll módunkban befolyásolni. Tehát, csak azért mert a kis Bence a szomszédban már felül, nem várhatjuk, hogy a kicsinyünk is ugyanezt tegye azon nyomban. Mindennek eljön a maga ideje.

Ezzel együtt, érdemes néhány fejlődési mérföldkőnek számító képességet fejben tartani, hogy tudjuk, mikor számíthatunk ezek kialakulására. Három hónapos korára a baba mosolyog, nevet és gőgicsél, élénken rúgkapál, amikor nincs rajta takaró, kinyújtja kezét a tárgyak felé (bár nem mindig sikerül megfognia) és meg tudja tartani a fejét, anélkül, hogy hátrabillenne, mint korábban. Azt is látni fogjuk, hogy pillantásával képes követni a mozgásokat. Innentől kezdve nincs menekvés! Teljesen a hatalmába kerülünk.
Négytől hat hónapos koráig, a kisbaba még nagyobb változásokon megy keresztül. Szépen tartja a fejét és kinyújtja kezét a játékokért – ez már természetes, hamarosan megtanul átfordulni a hátáról a hasára. Egyre ügyesebben és erősebben tud fogni. Előfordulhat, hogy egyedül is fel tud ülni, esetleg előrekúszik vagy már mászik. Ha bármi miatt nyugtalankodnánk, vagy szeretnénk megbizonyosodni valamiről a baba fejlődésével kapcsolatban, beszéljünk a védőnővel.
 
Alszik, mint egy kisangyal?
Ebben az időszakban 14-16 óra alvást igényel a kisbaba, nagy részét (remélhetőleg) éjszaka, bár nem feltétlen megszakítás nélkül. Ha még nem alakítottuk ki a helyes altatási rendet, jó lenne minél előbb hozzálátni. Nemcsak a babát nyugtatja meg, ha hozzászoktatjuk, hogy átaludja az éjszakát, de minket is segít a pihenésben és az elalvásban.
Néhány kisbaba nehezen tud elaludni, amitől zűrössé válhatnak az éjszakák. Ha megengedjük, hogy a kicsi tovább fennmaradjon, akkor túl fáradt lesz, és még nehezebben alszik el. Próbáljunk ott ülni mellette, simogassuk a hátát, aztán néhány percre hagyjuk egyedül. Ha nem nyugodott meg, menjünk vissza hozzá egy kicsit babusgatni, de ne engedjük az olyan rossz szokásokat kialakulni, mint az altatás ölben való ringatással. Mert úgy hónapokig is eltarthat, míg képes lesz egyedül is megnyugtatni magát, amikor felébred éjjel, nekünk pedig nem lesz elég jó minőségű az alvásunk. 
 
Elérkezett az elválasztás ideje
A kicsi most már igencsak aktív, rengeteg energiát használ fel, és nagyobb az étvágya, mint valaha. Hamarosan többre lesz szüksége a tejnél, hogy kielégítse növekvő éhségét. Tudni fogjuk, hogy mikor van szükség a hozzátáplálásra:
  • A csak tejből álló etetés után nem tűnik jóllakottnak
  • Nagyobb adagot, gyakoribb etetést igényel