Tudatos táplálkozás – Korlátozzuk a transzzsírsavak fogyasztását

 
A zsírsavaknak három fő típusa van: telített és telítetlen valamint a transzzsírsavak. Általánosságban a tipikus étrend csak kis mennyiségű transzzsírt tartalmaz. A transzzsírok teljes eltávolítása a normál, vegyes táplálkozásból lehetetlen, mivel nagyon sok élelmiszerben előfordulnak, természetes úton a húsokban és tejtermékekben. Nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak margarinok, ostyák, ropik, chipsek, csokoládétermékek, capuccinok, kávé krémporok, cukrászsütemények, salátaöntetek, levesporok, mélyhűtött sütőipari termékek.
 
A tudósok a kilencvenes évektől kezdik felismerni kedvezőtlen hatásukat, mert befolyásolják a koleszterin egyensúlyt: egyrészt emelik az érelmeszesedést fokozó LDL és csökkentik a védő HDL koleszterinszintet. Összességben szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
 
Mennyi transzzsírsavat fogyaszthatunk?
 
Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza meg az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez az jelenti, hogy a napi energiabevitel maximum 1%-a származhat transzzsírból. A nemzetközi táplálkozási ajánlások ennél magasabb szintet, az energiabevitel maximum 2%-t javasolják. Ez naponta 2 gramm elfogyasztását jelenti. Egyes kimutatások alapján ma Magyarországon egy ember átlag 5-6 gramm transzzsírt fogyaszt!
 
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért használják, ha káros? Javítja a termék állagát, a margarint könnyen kenhetővé teszi hideg állapotban is. Hosszabb ideig megőrzi a termék a minőségét, mert ezáltal csökkentik az oxidációra (avasodásra) hajlamos zsírsavak arányát. Tudni kell azonban, hogy más gyártástechnológiai megoldásokkal felhasználásuk korlátozható lenne.
 
Hogyan védekezhetünk a felesleges mennyiségű transzzsír elfogyasztása ellen?
Tudatos vásárlással!! Ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéin az összetevő listában. Ha az összetevők között "hidrogénezett növényi olaj" vagy "részlegesen hidrogénezett növényi olaj" szerepel, akkor azt a terméket inkább ne vegyük meg.