Mit sportoljon a gyermek??

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része. Kedvező hatással van a testi és lelki egészségünkre, emellett nevelési szerepe sem elhanyagolható. A gyermekeknek Szülői léptékkel nézve kifogyhatatlan energiái, mozgásigénye van. Ha ezt egy kontrollált keretben próbáljuk levezetni, akkor elengedhetetlen, hogy gyermekünk valami rendszeres sportra járjon.
A legtöbb szülőnek van egy dédelgetett álma, melyben gyermekét híres focistának, teniszezőnek stb. látja, de nem helyes, ha a sport kiválasztásánál saját becsvágyunkat, kedvtelésünket erőltetjük a gyermekünkre. Vegyük inkább figyelembe a gyerek tulajdonságait, érdeklődési körét. A sporttal fejleszteni és kompenzálni egyaránt lehet, de a legfontosabb, hogy gyermekünk valóban örömét lelje a kiválasztott sporttevékenységben, ne erőszakkal kerüljön csapatba vagy egyesületbe.
Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni.
Gyermekkorban a megfelelő sportág kiválasztása nagyfokú körültekintést igényel. Figyelembe kell vennünk többek között gyermekünk nemét, adottságait, testalkatát, természetét, érdeklődési körét. Sajnos bizonyos sportok esetében anyagi korlátainkat is mérlegelni kell: tudjuk-e a jövőben fedezni az ezzel járó költségeket.
Könnyű, nem megterhelő testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel. A legfontosabb szempont, hogy ne erőltessünk rá a gyermekre semmilyen sportot, örömmel végezze és szeresse, amit csinál! Lehetőséget kell adni rá, hogy több sportágat is kipróbáljon, és ezek ismeretében tudjon dönteni róla, hogy mi a számára a legmegfelelőbb mozgásforma.
Milyen sportok közül válogathatunk?    
Általánosságban elmondható, hogy az állóképességet fejlesztő mozgásformák javítják az erőnlétet, serkentik a vérkeringést, a légzést. Ilyen például az úszás, kajak, kenu, kerékpározás, futás, távgyaloglás és ezek kombinációi. Nagy mozgásigényű gyermekek számára kifejezetten előnyös edzésformák.
Az úszás bármely életkorban végezhető sporttevékenység. Szabályos úszásoktatásra általában 5-6 éves kortól nyílik lehetőség, mikor már a gyermek megérti az utasításokat. Az úszás az egyik legelőnyösebb mozgásforma, eredményesen korrigálja a helytelen tartást, a gerincdeformitásokat, fejleszti az állóképességet és a sérülések lehetősége is minimális. Kifejezetten javasolt gyakori légúti betegségek esetén: asthmás betegeknél terápiás célzattal is alkalmazzák. Minden vízisportnál alapkövetelmény, hogy a gyerek biztonságosan ússzon, így a kajak és a kenu sportág kipróbálása is csak az úszás elsajátítása után lehetséges.
A kerékpározás szintén az erőnlétet fejleszti. 5-6 éves korban a gyermekek egyensúlyérzéke elég fejlett ahhoz, hogy már biztonságosan tudjanak biciklizni; ebben a korban még csak kedvtelés szintjén (természetesen forgalomtól védett területen). A sérülések lehetősége itt nagyobb, mint az úszás esetében, valamint a légszennyezés mértéke miatt olyan területet érdemes választani, ami a város zajától, gépkocsik kipufogógázától mentes, tiszta levegőjű, zöld környezetben található.
A labdajátékok (kosárlabda, kézilabda) az ügyességet fejlesztik, javítják a koordinációs és koncentráló képességet, és növelik a fizikai erőnlétet is. Csapatjáték révén, előfordulhatnak ebből adódó sérülések, azonban éppen a társas játékformának köszönhetően, a szocializációban is jelentős szerepet játszanak.
A küzdősportok (birkózás, karate, cselgáncs, Kung-fu) – a fizikai erőnlét fokozása mellett – önfegyelemre nevelik a gyerekeket, tréningezik a koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt. 6 éves korban már elkezdhetik a gyerekek ezt a típusú sportot. Mind a négy sport elsősorban a kisfiúk számára javasolt. Gyengébb erőnlét esetén (lányoknak is ajánlható) is hatásos technikákat oktat például a kung-fu, mely a koncentráció- és koordinációkészséget is hatékonyan fokozza.
A lovaglás a természetben fantasztikus élményeket nyújthat gyermekünk számára. Erősíti a has-, a hát- és a combizmokat, az állatok szeretetére neveli a gyerekeket, megtanítja a gondoskodást és erősíti gyermekeinkben a felelősségérzetet. A lovas terápia a sérült gyermekek kezelésében is nagyon jó eredménnyel alkalmazott kezelési módszer. Sajnos azonban erről a sportról sok gyermek csak álmodozhat, mert mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha gyermekünk lovagolni szeretne.
Minden más, szabad környezetben végezhető edzésforma például túrázás, görkorcsolya, gördeszka, síelés hasznos az egészségünk megőrzése szempontjából is, de a kiváló családi időtöltés is egyben.
 
A sportválasztás általános szempontjai
Félénk, visszahúzódó gyermekeknek inkább közösségi sportok javasoltak, ahol csapatban kell dolgozni, ezáltal észre sem veszik, hogy játékosan fejlődik a társas kapcsolatok kialakításához szükséges készségük.
Nagy mozgásigényű, nyughatatlan gyerekeknek inkább az egyéni sportok ajánlottak, azok közül is az állóképességet edző mozgástípusok, például úszás, kerékpározás.
A higgadtabb gyermekek próbálkozhatnak ügyességi játékokkal, például ping-pong, tollaslabda. Az agresszívebb gyermekek számára azok az ideális edzésformák, ahol kiabálhatnak, szaladgálhatnak, a fölösleges energiájukat le tudják vezetni, pl. futás vagy a küzdősportok, ahol az önfegyelmet gyakorolják.
 
Összességében tehát elmondható, hogy a sport mindennapjaink részeként segíti a testi és szellemi egészségünk megőrzését. Rendszert visz a mindennapjainkba, és minden korosztály számára egy káros szenvedélyektől mentes közösséget biztosít, ahol gyermekeink a szabadidejüket biztonságban eltölthetik.