Kisgyermekesek úti- és házi patikája

Az, hogy mit készítsünk össze az úti patikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az úti patikát.
A kisgyermekek számára összeállítható házi patika nagyon hasonlít az úti patikához, mely a gyermekek esetében (is) arra szolgál, hogy egy váratlan betegség vagy baleset ne érjen felkészületlenül minket. A gyógyszerek kiválasztásánál elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy gyors hatású, biztonsággal alkalmazható szereket válasszunk, melyek a kevésbé súlyos panaszokat, kellemetlen tüneteket képesek megszüntetni vagy legalább annyira enyhíteni, hogy akadály nélkül tudjunk a gyermekkel később orvoshoz fordulni.
Az úti- és házi patika elengedhetetlen kellékei:
Digitális lázmérő (flexibilis)
Láz- és fájdalomcsillapító
A gyermekorvosok kisgyermekeknek paracetamol (Panadol), ibuprofen (Nurofen, Algoflex Baby) vagy amidazophen hatóanyagú lázcsillapítókat szoktak ajánlani. Kisgyermekek estében a kúp formulák a legjobbak, gyorsan, biztonsággal alkalmazhatók. Amennyiben azonban a gyermek idegenkedik a kúptól, helyette szirup is megfelelő lehet. A legtöbb lázcsillapító készítmény recept nélkül kapható, a kúpot hűtőben kell tárolni.
Orrcseppet (inkább orrsprayt) alapvetően két célból használunk:
  • A sűrű, nehezen kifújható vagy eltávolítható, vagy akár beszáradt váladék oldására. Erre a steril tengervizet tartalmazó orrspray-k is alkalmasak. Nagyon sűrű váladék oldására, nyákosításra a Salvus orrspray váltva a tengervizes orrsprayvel igen hatásos. Ügyeljünk azonban arra, hogy a feltétet használat után megfelelően fertőtlenítsük. A tengervíz tartalmú és a Salvus orrspray bátran használható naponta több alkalommal is.
  • Gyermekorvosunk vagy gyógyszerészünk javaslata alapján válasszunk orrcseppet vagy orrspray-t az orrduguláshoz vezető nyálkahártya-duzzanat, illetve a gyulladás provokálta erős orrfolyás mérséklésére. Ezek az orrcseppek szárítják a nyálkahártyát, tartós, 5 napon túli használatuk általában nem javasolt, mindig csak az orvossal egyeztetve használjuk ennél hosszabb ideig. 2-6 éves korú kisgyermekek számára erősebb hatáserősségű orrcseppet kell használni, mint kisdedkorban, 10 éves kortól azonban általában a felnőttek számára ajánlott orrcsepp és orrspray is megfelelő. A jobb eredmény eléréséhez gyakran érdemes a nyálkahártyaösszehúzó-szer tartalmú orrcseppet kombinálni a tengervíz- tartalmúval.
Rehidrációs por
A hányás, hasmenés "alapgyógyszerei" a diéta és a megfelelő folyadékpótlás, szükség lehet azonban az úgynevezett orális rehidrációs porok bevetésére is (pl. Normolyt). A rehidrációs porok ideális arányban tartalmaznak cukrot és különböző sókat, így segítségükkel a hányással vagy hasmenéssel elveszített ionokat is pótolni lehet. Korra, testsúly kg-ra megadott táblázat szerint elkészítve és beadva legtöbbször el lehet kerülni a súlyos tüneteket okozó kiszáradást. Hasmenés esetén a hasmenés mérséklésére adhatunk Smecta port, ez egy alumínium és magnézium szilikát, ami nagy folyadékfelszívó-képességű, de gyulladáscsökkentő hatása is van.
Probiotikum
Hasmenés esetén mindig a tejcukor-bontó enzimek sérülnek leghamarabb, ezért ilyenkor tejes dolgot (pl. tej, joghurt) nem érdemes adni a gyermeknek, mert a tejtermékekben lévő tejcukor nem tud lebomlani és felszívódni, hanem változatlan formában kerül a vastagbélbe, ozmotikusan visszatartva a vizet, és szerepet játszva a vastagbél baktérium flórájának felborulásában. Ilyen esetben nagy segítség a szervezet számára a vastagbél normális bélflórájának zömét alkotó Lactobacillusok visszatelepítése probiotikus készítmények alkalmazásával. A probiotikumok lehetnek folyadék, por, vagy akár kapszula formájúak, kisgyerekeknél a folyadék vagy a por alkalmazható a legkönnyebben (pl Pro Kid, Lacto Protect, Normaflore)
Glycerines végbélkúp
Ha a gyermeknek több napon keresztül nincs széklete, és a sok folyadék itatása sem vezetett eredményre, adjunk neki glycerines végbélkúpot. Ne feledje azonban, hogy szoptatott csecsemők akár 8 napig is visszatarthatják székletüket, kúp adása előtt konzultáljon a gyermekorvossal, védőnővel. (Gyermekek számára 2 g-os Glycerines végbélkúpot lehet alkalmazni.) Amennyiben azonban a szorulás rendszeres probléma, beszéljük ezt meg a gyermekorvossal. Rendszeresen előforduló nehéz székletürítés esetén könnyen alakul ki rossz székletürítési habitus, ami aztán a gyermeket végigkísérheti egész életén át. A kisgyermekek táplálásában nagyon fontos a rostos étrend.
Fenistil gél, Panthenol spray
Enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést, a csalánkiütés, illetve a napégés kellemetlen tüneteit. Célzottan a csípés/égés helyén alkalmazzuk a készítményt.
Rovarriasztó szer
Kullancs-, szúnyogriasztó spray vagy kenőcs. 
Csipesz
Sajnos ma már nagyon nagy a kullanccsal fertőzött területek aránya, ezért érdemes magunkkal vinnünk egy olyan csipeszt is, amivel el tudjuk távolítani a kullancsot, ha szükséges. A kullancs csipesz vagy kullancs kanál gyógyszertárban kapható.
Sebellátáshoz szükséges kellékek
Sebfertőtlenítő oldatos törlőkendő vagy sima sebfertőtlenítő oldat (Dettol Med), steril kötszer, sebtapasz, olló. 
Allergiás reakciók kezelésére alkalmas készítmények
Ha a gyermeknél eddig nem is tapasztaltunk allergiás reakciót, idegen tájakra történő utazás során előfordulhat, hogy olyan anyaggal találkozik, amely allergiás reakciót vált ki nála (ilyen lehet például egy ismeretlen növény vagy fűszer, esetleg egy tengeri élőlény). Ezért nem árt, ha van nálunk kalciumtabletta, amely enyhíteni tudja az enyhébb allergiás tüneteket, de ha van allergiás a családban, akkor Claritine vagy Fenistil tabletta vagy csepp is lehet készenlétben. Súlyosabb esetben, valamint nehézlégzés esetén azonnal forduljunk orvoshoz! 
Mindazon gyógyszerek, melyeket a gyermek rendszeresen szed.
Amennyiben a gyermek esetleg valamilyen krónikus betegségben szenved, a rendszeresen szedett gyógyszerekből érdemes az utazás időtartamára kiszámolt mennyiségnél egy kicsit többet vinni, hogy legyen egy kis tartalék, hátha valamilyen előre nem látható ok miatt mégis tovább maradnának. Ezeket a gyógyszereket mindig tartsa biztonságos helyen (pl. kézitáskában, és ne a bőröndben vagy az autóban), hogy a poggyász elvesztése vagy autólopás esetén se maradjon a gyermek fontos gyógyszere nélkül!
Egyéb hasznos kellékek
Papír WC-ülőke, papír bili
Fertőtlenítő kendő, kézfertőtlenítő gél
Segít mind a kezünk, mind a WC-ülőke fertőtlenítésében. 
Sapka, kendő, napernyő
Ezek segítségével – no meg a haj vizesen tartásával – megelőzhető a napszúrás. Amennyiben mégis a napszúrás tünetei (fejfájás, hányinger, hányás, láz) jelentkeznének, fektesse le a gyermeket egy besötétített helyen, és alkalmazzon vizes borogatást a fején, itassa hideg folyadékkal, illetve szükség esetén adjon neki hányás- vagy lázcsillapítót. Ha mindez kevésnek bizonyul, forduljon orvoshoz! 
Naptej
A megfelelően magas fényvédő faktorú naptej vagy napkrém (csecsemőkorban 50+ faktorszámú) védi a kicsik – a felnőttekénél jóval vékonyabb, ezért sérülékenyebb bőrét – az erős napsugárzástól. Az erős UV sugárzás miatt 11 – 15 óra között nem célszerű a napon tartózkodni. Igyekezzünk elkerülni a leégést, mert a bőr nem felejt. Az évek alatt kapott UV sugárzás adagok összeadódnak, és a bőr betegségéhez, daganatképződéshez is vezethetnek.
Napozás utáni krém
Mire érdemes még figyelnünk?
  • A krémeket, kúpokat igyekezzünk hűtőtáskában szállítani, és az utazás alatt is száraz, hűvös helyen tároljuk őket. A többi gyógyszert is óvjuk a sugárzó hőtől.
  • Amennyiben repülőgéppel utazunk, figyeljünk arra, hogy a csipesz és az olló ne a kézitáskában, hanem a feladott poggyászban kapjon helyet.
  • Ha valamilyen egzotikus ország az úti cél, fontos jóval előbb tájékozódni a kötelező és az ajánlott védőoltásokról. Van olyan védőoltás, aminek az ismételt beadása ad csak kellő védelmet, így legalább 6 héttel előbb kell gondolnunk ennek elindítására. Ezekről bővebb információkat a Külügyminisztérium (www.kum.hu), az ÁNTSZ (www.antsz.hu) és az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) weboldalán olvashat.
  • Elutazás előtt érdemes olyan utazási biztosítást kötni, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegellátás költségeit. Az Európai Unión belül az E 111 –es kártya és az utasbiztosítás együttesen nyújt megfelelő fedezetet az esetleges orvosi ellátásnál.

Egy kisgyermekkel való utazás mindig sok izgalommal, aggódással jár. A jól összeállított útipatika viszont segíthet abban, hogy legalább valamelyest felkészüljünk az előttünk álló – és remélhetőleg soha be nem következő – váratlan egészségügyi problémákra.
Betegség- és balesetmentes utazást kívánok!
Hogyan tároljuk a házi patika tartalmát?
  • A felnőttek által használt gyógyszereket mindig a gyermekekétől elkülönítve tartsuk, nehogy véletlenül összekeverjük őket, és a gyermek olyan gyógyszert kapjon, ami még jobban megbetegíti őt.
  • A házi patikát mindig olyan helyen tartsuk, ahol a gyermek nem férhet hozzá, még székre állva sem éri el azt.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a házi patika tartalmának szavatosságát! A tabletták sokszor évekig is elállnak, de vannak olyan kúpok, melyek szavatossági ideje csak néhány hónap, szemcseppeknél csak néhány hét, egyes szirupok pedig felbontás után csak pár napig használhatók fel. A gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, ezért a lejártakat vigyük vissza a patikába, ahol gondoskodnak a szakszerű megsemmisítésükről.
  • Ha a gyógyszereket eredeti dobozukban tároljuk, akkor nagyon vigyázzunk arra, nehogy más gyógyszert tegyünk a dobozba, mint ami eredetileg benne volt. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, hiszen sokszor két különböző korú gyermek hasonló gyógyszert kap, de más hatáserősségű vagy akár eltérő hatóanyaggal. Ha egy gyermek az előírtnál nagyobb hatáserősségű gyógyszert kap, súlyos állapotba kerülhet!
  •