Coxitis transitorica, Pethes kór, Schlatter-Osgood betegség, növekedési fájdalom

A gyermek fejlődése során a csont- és izomrendszer jelentős változásokon megy keresztül, melynek része az illeszkedési szögek változásai, a rotációk és a hossznövekedés. Az alsó végtag problémáinak nagy része ezen változásokkal függ össze.
Csípőfájdalom és sántítás a serdülőkori epiphyseolysisre és a combfej kisgyermekkori elhalására jellemző (Legg-Calvé-Perthes-betegség). A betegek néha térd- vagy combfájdalmakkal jelentkeznek. Az epiphyseolysis korai diagnózisa jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. Általában túlsúlyos serdülő fiúkban jelentkező betegség, ami fokozatosan alakul ki. A combcsont fejecsén levő porckorong elcsúszik, az érintett végtag ezért kifelé fordul. A betegek 20%-ában mindkét oldalon jelentkezik. A pontos kiváltó ok ismeretlen, leginkább hormonalis tényezők hatását feltételezik. Röntgenfelvétel erősíti meg a feltételezett diagnózist, illetve zárja ki az egyéb megbetegedéseket. Kezelése sebészi megoldást igényel: a porckorongot szeggel rögzítik a combfejhez a további elcsúszás megakadályozására.
Legg-Calvé-Perthes betegség
Általában 5-10 éves fiúk között szokott kialakulni és általában egyoldali elváltozás. Jellemző tünete a csípőízületi fájdalom és a járás nehezítettsége, mely fokozatosan alakul ki és lassan romlik. A csípőizület mozgásai beszűkülnek, később a combon izomsorvadás figyelhető meg. Kezdetben a röntgenfelvételen a combfej ellapulása látható. Az orthopaed terápia tartós ágynyugalmat, mobilis húzást, hámok használatát jelenti, valamint a femurfej rögzítését gipsszel és sínezéssel. Kezelés nélkül elhúzódó, de 2-3 év alatt spontán gyógyuló lefolyásra lehet számítani, de a combfejecs visszamaradó deformitása másodlagos osteoarthritishez vezethet. Kezelt esetekben a következményes folyamatok enyhébbek.
 
Coxitis transitorica
Felső légúti fertőzések után 2-3 héttel szokott jelentkezni, amikor a csípőizületben az izületi folyadék felszaporodik és az izületi tok feszülését okozva fájdalom jelentkezik. A gyermekek gyakran sántítanak, esetleg járásképtelenné is válhatnak. A fájdalom vagy közvetlen a csípőizületben, esetleg a térdbe sugárzva jelentkezik. Általában egyik izületet érinti csak. A csípőizület mozgásai beszűkülnek: legkorábban a befelé rotáció. Szigorú ágynyugalom, gyulladás csökkentő gyógyszerek szedése mellett általában teljes gyógyulás várható.
 
Schlatter-Osgood betegség
 
Általában 10-15 éves korú fiúkat szokott érinteni, általában egyoldali elváltozás. Traumás eredetű: a combizomzat ina a térd alatt a lábszáron tapad. Ennek kifejezett húzása okozza azokat a sérüléseket, amik a jellegzetes tünetek megjelenéséhez vezetnek. A tapadás helyén duzzanat, lokálisan fájdalom tapintható. A tipusos tünetek észlelésekor a diagnózis felállításához nincsen szükség a térd oldalirányú röntgenfelvételére. A betegség általában heteken vagy hónapokon belül spontán gyógyul. A gyógyulást felgyorsítja a túlzott terhelés kerülése, fájdalomcsillapítók szedése. Ritkán szükség van a végtag gipsszel történő immobilizálására, lokális steroid tartalmú injekciók adására, esetleg a levált csontrészek sebészi eltávolítására, rögzítésére, pótlására. 
 
Növekedési fájdalom
Nem kevés szülőt ijeszt meg bölcsődés, óvodás gyermeke, amikor éjszaka sírva ébred, és lábfájásról panaszkodik – minden látható ok nélkül. Nincs sérülés, sebesülés, a békésen alvó apróság váratlanul rejtélyes fájdalmat érez, majd reggel ismét panaszmentes. Ilyen esetben lehet szó növekedési fájdalomról. Jóindulatú megbetegedésről van szó, ami idővel magától szűnik. Jellemzően esti lefekvésnél, illetve éjszaka, alvás közben jelentkezik. A gyerek végtagfájdalomról panaszkodik, mely elsősorban a hosszú csöves csontokban, talpon, bokában, térdhajlatban, combon jelentkezik, általában mindkét oldalon. Sokszor megfigyelhető, hogy fokozott fizikai terhelés (egész napos kirándulás, futkározás) után érzik a kellemetlen érzést, melynek intenzitása az enyhe sajgástól a komoly fájdalomig is terjedhet. A rejtélyes fájdalom általában hosszabb időn (hónapokon) keresztül visszatér, hetente  2-3 alkalommal. Általában 10-30 percen belül aztán meg is szűnik, és reggelre már semmi nyoma nincs az éjszakai tüneteknek.
Nagyon gyakori megbetegedés, a gyerekek akár 10-40%-át érintheti, leginkább a 2-12 év között. A két életkori csúcs a 3-5 és a 8-12 éves kor között található: a hirtelen nyúlások időszakában. Fiúk és lányok azonos arányban érintettek.
A növekedési fájdalom magyarázatára többféle teória is napvilágot látott, valójában nem tudni pontosan, mi okozza a tüneteket. A leggyakoribb magyarázat az, hogy az izmok, a csonthártya és a csontok enyhén eltérő ütemben nyúlnak, ez okozza a fájdalmat, zsibbadást, sajgást. A lehetséges okok között szerepel az is, hogy a fokozott fizikai terhelés, mozgás túlterheli a még fejletlen izomzatot, illetve hogy azért csak éjszaka jelentkezik a szindróma, mert a növekedési hormonok ekkor, alvás közben termelődnek.

Ha egyéb okok kizárhatók, és növekedési fájdalomról van szó, ne aggódjunk: a panaszoknak nem szervi oka van, maguktól el fognak múlni, és nem okoznak egyéb betegséget sem. A kicsinek "kezelésként" sokszor már a szülői együttérzés, jelenlét is elegendő. Nagyon erős fájdalomnál (orvossal konzultálva) fájdalomcsillapítót is adhatunk, de az esetek többségében elég, ha a fájdalom alatt masszírozzuk az adott területen (illóolajokkal, esetleg testápolóval könnyebb: nem húzódik a bőr, és az illóolajok kellemes melegérzetet adnak, mely szintén segíthet a fájdalom csillapításában). Próbálkozhatunk meleg borogatással is, illetve a magnéziumtartalmú ételek (például banán) fokozott fogyasztásával ezekben az időszakokban: ezek ugyanis enyhítik a csonthártya feszülését.