A GESTATIÓS IDEJÉHEZ KÉPEST NAGY SÚLYÚ ÚJSZÜLÖTT

A gestatiós idejének megfelelő 90 percentilis értéknél magasabb súllyal világra jött újszülött.
Kóreredet és tünetek
A testméretek genetikai meghatározottságán kívül az újszülött nagy súlyának (large for gestational age, [LGA]) legfőbb oka az anya diabetese. A nagy testméret, a macrosomia oka a terhesség alatti fokozott glycose- és insulinhatás. Minél kevésbé pontosan van beállítva az anya diabetese a terhesség alatt, annál kifejezettebb lesz a magzati macrosomia. A diabeteses anya csecsemője általában nagy, pastosus és plethorás, gyakran kedvetlen és erőtlen, esetleg az étvágya is rossz.
A macrosomiának egy ritka, nem genetikai oka a Beckwith-Wiedemann-syndroma (macrosomia, omphalokele, macroglossia és hypoglycaemia jellemzi).
Szövődmények
Szülés alatt: Az újszülött nagy méretei miatt a hüvelyi szülés nehéz lehet és szülési sérüléshez vezethet. A vállak nehezen fejthetők ki, kulcscsont- vagy végtagtörések és perinatalis asphyxia jelentkezhetnek. A magzat nagy súlyának gyanúja esetén ezért mérlegelni kell a császármetszést, különösen ha téraránytalanság is fennáll.
Hypoglycaemia: A diabeteses anya újszülött gyermeke nagy valószínűséggel az élet első 1-2 órájában hypoglycaemiás lesz hyperinsulinismusa és az anyától kapott "glycose-infusiónak" a köldökzsinór átvágása miatt bekövetkezett hirtelen megszűnése miatt. Az újszülöttkori hypoglycaemia megelőzhető az anya diabetesének szoros praenatalis ellenőrzésével, s az újszülöttnek 10%-os glycose-oldat prophylacticus intravenás adásával, amíg a korai sűrű etetések be nem vezethetők. Az átmeneti időszakban a vércukorszint monitorozása szükséges. A glycose-oxydase tesztcsíkokat gyakran használják újszülöttekben a hypoglycaemia szűrésére. Minden kétes alacsony értéket a vércukor laboratóriumi vizsgálatával is igazolni kell.
Hyperbilirubinaemia: Diabeteses anyák újszülötteiben gyakran alakul ki hyperbilirubinaemia, mivel az első életnapokban kevésbé tűrik a per os táplálást, így a bilirubin enterohepaticus körforgása fokozódik. Hyperbilirubinaemiát okozhat az újszülött magas haematocrit értéke is (a diabeteses anyák újszülöttjeinek másik kísérő problémája).
Respiratiós distress: Diabeteses anyák magzatainak tüdőérése, surfactant-termelése késve jelentkezhet, így ezekben az újszülöttekben respiratiós distress syndroma alakulhat ki akkor is, ha csak egy pár héttel születnek korábban. Amniocentesissel nyert magzatvízben a lecithin/sphingomyelin arány meghatározásával és különösképpen a phosphatidylglycerol (PG) jelenlétének kimutatásával a magzati tüdő érettsége megbecsülhető, s így meghatározható a szülés optimális időpontja. A tüdő érettségét csak a phosphatidylglycerol jelenléte alapján lehet feltételezni.