MECONIUM ASPIRATIÓS SYNDROMA (MAS)

A magzatvízbe jutott meconium aspiratiója, mely születés után kémiai pneumonitishez és a bronchusok mechanikus obstructiójához vezet.
A MAS gyakran placenta insufficientia (pl. anyai praeeclampsia, hypertensio, túlhordás) szövődménye. Stress hatására a magzat meconiumot ürít és erőteljes légzőmozgásokat végez, ily módon meconiummal kevert magzatvizet aspirálva a hörgőrendszerbe. A MAS gyakran a túlhordott újszülöttek között a legsúlyosabb, ilyenkor a magzatvíz kevesebb, a meconium kevésbé tud felhígulni, így nagyobb valószínűséggel okoz légúti obstructiót.
Panaszok, tünetek és diagnózis
A MAS-ban szenvedő újszülött vizsgálata során az enyhétől az igen súlyos fokúig terjedő légzészavart találunk. A teljes hörgőelzáródás atelectasiát, a részleges pedig a kilégzendő levegő bentrekedését eredményezi a tüdők felfúvódását és mellkasi levegőgyülemeket (pl. pneumomediastinum vagy pneumothorax) okozva. A meconium miatti részleges hörgőelzáródás és a levegőcsapda vagy a következményes tensiós pneumothorax a mellkas anteroposterior átmérőjének megnövekedéséhez vezethet, a mellkasnak hordó alakot kölcsönözve. Az újszülött postmaturus küllemű, a köldökzsinór és a körmök meconiummal festenyzettek lehetnek.
A mellkas röntgenképe foltokban atelectasiás, és köztük felfújt, emphysemás területeket mutat. A progressiv levegőcsapda pulmonalis interstitialis emphysemához, pneumomediastinumhoz, pneumothoraxhoz vezethet. Néha a tüdő hasadékaiban vagy a pleuralis nagyrésekben folyadék látható.
Szövődmények
A meconiumot aspirált újszülöttek, különösen a túlhordottak hajlamosabbak persistáló pulmonalis hypertensio kialakulására (lásd fent). Ha az újszülött vérgázértékei fejbúra-O 2 mellett is csak éppen hogy elfogadhatók, vagy romlanak, biztonságosabb pozitív nyomású lélegeztetést kezdeni a hypoxaemia vagy hypercapnia elkerülése céljából, melyek a PPHN-hez vezető láncreakciót indíthatnak be.
Megelőzés és kezelés
A MAS megelőzésének legfontosabb lépéseként a fej megszületése után a szájból és a nasopharynxból a meconiumot és a folyadékot DeLee szívóberendezés segítségével azonnal le kell szívni. Egészen a közelmúltig élt az a nézet, mely szerint meconiumos magzatvíz esetén minden újszülöttet azonnal intubálni kell, hogy a meconiumot a tracheából leszívhassuk. Újabban az intubálás és a trachea leszívás nem feltétlenül szükséges az élénken síró újszülötteken, különösen ha a meconium nem sűrű. E kérdésben azonban még mindig akadnak ellentmondások.
Egyetértenek abban, hogy minden esetben legyen azonnal elérhető gyakorlott személyzet, aki intubál és elkezdi a trachea leszívását minden olyan asphyxiás újszölöttben, akinek a magzatvize meconiumos volt. A szívás akkor a leghatásosabb, ha még a légzés beindulása, illetve a felsírás előtt történik, ezek ugyanis meconiumot továbbítanak a hörgőrendszerbe. 3,5-4,0 mm-es tubust kell használni a trachea leszívásához és a meconium-szívót közvetlenül a tubushoz kell csatlakoztatni, mely azután szívókatheterként szolgál. A tubust folyamatos szívás mellett kell eltávolítani. A szívás befejezése után a tubuson keresztül pozitív nyomású lélegeztetést alkalmazunk, ha az újszülött saját légzése deprimált. Ha a szívás során meconium nem ürült, és a sírás erőteljesnek tűnik, az újszülött extubálható, további gondos megfigyelés mellett. Ha súlyosabb MAS gyanúja áll fenn, a beteget újszülött intenzív osztályra kell helyezni.
A mellkason végzett rendszeres physicotherapia, mely megelőzi a szívást és a párásított levegő vagy az O 2 belélegeztetését, segít fellazítani és a légutakból eltávolítani a meconiumot. Az újszülötteket szorosan monitorozni kell, hogy kialakul-e légzészavar illetve hypoxia.
A légzéstámogatás a pneumonitis súlyosságának megfelelő; mértéke a tüneti kezeléstől és a mellkasi physicotherapiától a fejbúra-O 2-ig vagy a pozitív nyomású lélegeztetésig különböző lehet (lásd fent, Mechanikus lélegeztetés használata).
A MAS-ban szenvedő újszülöttek aspirált meconiummal részlegesen elzárt bronchusai alatt levegő rekedhet meg. Az első néhány nap során fokozottabban hajlamosak a levegőgyülem-syndroma (pneumomediastinum és pneumothorax) kialakulására. Ezen szövődmények észlelésében nagy szerepe van a gyakori hallgatózásnak, a mellkas transilluminatiós és röntgenvizsgálatának. A vérnyomás, a keringés vagy a vérgázértékek hirtelen romlása esetén tensiós pneumothoraxot vagy az endotrachealis tubus meconiummal való eltömeszelődését kell feltételezni, azonnal kivizsgálni, illetve megszüntetni (lásd később, Pulmonalis levegőgyülem-syndroma).
Mivel a meconium jelenléte a baktériumok szaporodásának kedvez, és mivel a pneumonia bacterialis eredete nem zárható ki, a haemocultura és a trachea-váladék bacteriologiai vizsgálata, valamint az antibiotikus terápia elkezdése (ampicillin O és aminoglycosid együtt adva) indokolt.
Kapcsolódó tünetegyüttesek : A szülés során az újszülött magzatmázat, magzatvizet és anyai vagy magzati vért is aspirálhat. Légzészavar, a mellkasröntgenen aspiratiós pneumonia jelei figyelhetők meg. Csakúgy, mint meconium aspiratio esetén, a kezelés tüneti; bacterialis infectio gyanúja esetén leoltásokat kell végezni és antibiotikumokat kell adni.