HYPOTHYREOSIS

A pajzsmirigy elégtelen hormontermelése következtében kialakuló tünetegyüttes.
A fiatalkori hypothyreosis tünetei eltérnek a felnőttkoritól. Az újszülöttkori kezeletlen vagy nem felismert hypothyreosis súlyos következményekkel jár a központi idegrendszerre nézve, mérsékelt vagy súlyos fejlődési visszamaradást és a gyermekkori növekedés elmaradását okozza.
Az újszülöttkori vagy veleszületett hypothyreosis gyakorisága élveszülésre számítva 1:4000. Leggyakoribb oka a pajzsmirigy hiánya (euthyreosis), mely élethossziglan tartó kezelést igényel. Tünetei a cyanosis, elhúzódó hyperbilirubinaemia, táplálási nehézség, rekedt sírás, köldöksérv, respiratoricus distress, macroglossia, nagy kutacsok és a csontnövekedés elmaradása. Ritkán az újszülöttkori hypothyreosis átmeneti. Szűrőpapírra vett vérminta vizsgálatával végzett szűrővizsgálattal még a tünetek jelentkezése előtt rutinszerűen felismerhető. A laboratóriumi vizsgálatokhoz serum thyroxin (T4) és thyreoidea-stimuláló hormon (TSH) szint meghatározás tartoznak. A kezelés azonnal megkezdendő és szorosan monitorizálandó.
Csecsemőkorban a pajzsmirigyhormon megfelelő per os dózisa 10-15 µg/kg/nap (mely gyorsan normalizálja a serum T4 szintet), amelyet utána úgy állítunk be, hogy a serum T4 szintet 10-15 µg/dl (129-193 nmol/l között) tartsuk a csecsemőkor során. Egy éves kor után a szokásos dózis 4-6 µg/kg/nap, úgy titrálva, hogy a serum T4 és TSH szint a normál tartományban legyen. Ügyelni kell, hogy elkerüljük a túladagolást és a következményes iatrogen hyperthyreosist. A kezelt csecsemők nagy többségénél normális motoros és szellemi fejlődés érhető el.
A gyermekkori (juvenilis) hypothyreosis vagy a szerzett hypothyreosis általában az autoimmun thyreoiditis (Hashimoto-thyreoiditis) következménye. A tünetek és panaszok a felnőttekéhez hasonlóak, pl. súlynövekedés, obstipatio, száraz, vastag szálú haj; és sárgás, hideg, vagy márványozott durva bőr. Speciális gyermekkori jelek a növekedésben való elmaradás, a csontnövekedés elmaradása és a pubertas késése. A kezeléshez kisgyermekeknél az l-thyroxin megfelelő kezdő dózisa 5-6 µg/kg/nap, melyet a serdülőkorra 2-3 µg/kg/nap adagra csökkentünk.