HIATUS HERNIA

A gyomor protrusiója a rekeszizom fölé.
Kóreredet és kórtan
Etiológiája általában nem ismert, de a hiatus hernia lehet congenitalis vagy traumás eredetű. A csuszamlásos rekeszsérvben a gastrooesophagealis junctio és a gyomor egy része a rekeszizom fölé kerül. A herniálódott gyomornak ezt az oldalát peritoneum borítja. A paraoesophagealis hiatus herniában a gyomor-nyelőcső átmenet normális helyzetben található, de a gyomor egy része az oesophagus mellé kerül.
Panaszok és tünetek
A csuszamlásos rekeszsérv gyakori, és röntgenfelvételen a népesség több, mint 40%-ánál látható. Többsége nem okoz panaszt, de mellkasi fájdalom jelentkezhet. Habár kevés betegnél tapasztalható GERD, kérdéses, hogy a hernia okozza-e, mivel GERD olyan esetben is előfordul, amikor a röntgennel sérv nem igazolható. A paraoesophagealis hiatus hernia általában tünetmentes, de a csuszamlásos sérvvel ellentétben kizáródhat, és strangulálódhat. Occult vagy masszív gastrointestinalis vérzés bármelyik típusú hiatus herniában kialakulhat.
Diagnózis és kezelés
Röntgenvizsgálattal általában könnyen kimutatható a rekeszsérv. A csuszamlásos sérv igazolásához eközben szükség lehet a hasfal erőteljes nyomására. A betegség rendszerint nem igényel különleges terápiát, bár minden kísérő GERD-et kezelni kell. A strangulatio kockázata miatt a paraoesophagealis herniát meg kell operálni.