Down-syndroma

(21-es trisomia; G trisomia)
A chromosoma rendellenesség mentalis retardatiót, jellemző arcot, és sok más jellegzetes tünetet okoz, többek között microcephaliát és alacsony testmagasságot.
Az élveszülöttek között az összesített incidencia 1:800, de jelentősen függ az anya életkorától; 20 éves kor alatt a gyakoriság kb. 1:2000; 40 év felett már kb. 1:40-re emelkedik (lásd 247-1. Táblázat).
A Down-syndromás gyermekek 20%-ának 35 évnél idősebb az anyja. A kórkép hátterében 21-es trisomia, translocatio vagy mozaicismus állhat.
21-es trisomia: Az esetek mintegy 95%-ában complett számfeletti 21. chromosomát találunk, aminek 95%-a anyai eredetű.
Translocatio (t): A Down-syndromás betegek egy részének 46 chromosomájuk van, de a génállományuk 47 chromosomának felel meg; a számfeletti 21-es translocálódott vagy hozzátapadt egy másik chromosomához.
A t(14;21) a leggyakoribb translocatio, ahol a számfeletti 21-es chromosoma az egyik 14-eshez tapadt. A betegek mintegy felében mindkét szülőnek normális a karyotypusa, ami azt jelenti, hogy az érintett gyermekben de novo translocatio lépett fel. A másik 50%-ban az egyik szülőnek (szinte mindig az anyának), bár phenotypusa normális, csak 45 chromosomája van, és ezek közül az egyik t(14;21). Elméletileg 1:3 a kockázata annak, hogy a hordozó anyának Down-syndromás gyermeke lesz, de ismeretlen okból a valóságban ennél kisebb a rizikó (kb. 1:10); ha az apa a translocatio hordozó, a veszély csak 1:20.
t(21;22) a második leggyakoribb translocatio. A hordozó anyának 1:10 az esélye arra, hogy Down-syndromás gyermeket szül, a hordozó apa esetében kisebb az esély. Extrém ritka esetekben valamelyik szülő t(21;21) hordozó. Ilyenkor a gyermekek 100%-ban Down-syndromásak lesznek.
Mozaicismus: Akkor beszélünk mozaicismusról, ha egy emberben két különböző sejtvonal létezik. A mozaikos Down-syndroma oka valószínűleg az, hogy a növekvő embryóban a sejtosztódás során hibás a chromosomák szétválása (non-disjunctio). Legtöbbször két sejtvonal létezik, az egyik ép, a másikban 47 chromosoma található. A két vonal aránya nagyon különböző lehet, mind az egyes egyének között, mind az adott egyén különböző szerveiben és szöveteiben. Az értelmi fejlettség várható szintje attól függ, hogy az agyban milyen a 21-es trisomiás sejtek aránya. Találtak néhány olyan ép értelmi szintű mozaikos, Down-syndromás beteget, akinek alig voltak klinikai tünetei. A mozaikos eredetű Down-syndroma incidenciája nem ismert. Amennyiben a szülők ivarsejtjeiben van 21-es mozaicismus, nő az esélye annak, hogy a következő gyermek is beteg lesz.
Panaszok és tünetek
Az újszülöttek inkább nyugodtak, ritkán sírnak, izomzatuk hypotoniás. Gyakori a számfeletti, kiemelkedő nyaki bőrredő, ami már a magzati ultrahangvizsgálat során is látható, mint nyaki oedema. A testi és szellemi fejlődés elmaradt; az átlagos IQ 50 körüli.
Jellegzetes a microcephalia, a lapos occiput és az alacsony testalkat. A külső szemzúg lefelé irányul, a belső szemzúgnál pedig általában epicanthus redő található. Rendszerint Brushfield-foltok (az iris peripheriás része körüli, sókristályokra emlékeztető szürkésfehér foltok) is láthatók, de ezek az első életévben eltűnnek. Az orrgyök ellapult, a száj az előeső, barázdált, de centralis fissurával nem rendelkező nyelv miatt gyakran nyitott, a fülek kicsik, kerekdedek. A kéz rövid és széles, gyakran egyetlen tenyéri barázda van rajta ("4-ujj barázda"); az ujjak is rövidek, az 5. ujjon clinodactylia (befelé görbület) látható, és sokszor csak 2 ujjperc fejlődik rajta. A lábak 1. és 2. ujja között széles hasadék lehet, a talpi redő pedig gyakran hátrafelé meghosszabbodott. A kezeken és a lábakon jellegzetes bőrléc rajzolat mutatkozik (dermatoglyphák).
Veleszületett szívbetegség, elsősorban a kamrai septumot vagy az atrioventricularis szájadékot érintő elváltozás, a betegek kb. 40%-ában alakul ki, és szinte minden congenitalis anomalia gyakrabban fordul elő, különösen a duodenum atresia.
Sok Down-syndromás betegben lépnek fel a pajzsmirigy működésének zavarai, melyeket vérvizsgálat nélkül nehéz diagnosztizálni. Ezen kívül hajlamosak a hallás és látás zavarára is. Mindezek irányába rendszeres szűrés szükséges.
Boncolás során valamennyi Down-syndromás agyában az Alzheimer-kór jellegzetes mikroszkópos eltérései láthatóak, sokuknál pedig a társuló klinikai tünetek is megjelennek. Néhány nőbeteg fogamzásképes, nekik 50% az esélyük arra, hogy magzatuk is Down-kóros lesz. Az ilyen magzatok közül azonban sok spontán vetélés áldozata. A férfibetegek valamennyien infertilis.
Kórjóslat
Az életkilátások a szívbetegség és az acut leukaemiára való hajlam miatt csökkentek. A legtöbb beteg megéri a felnőttkort, de az öregedés folyamata, úgy tűnik, gyorsult, a halál gyakran az 5-6. évtizedben következik be.