Molluscum contagiosum

 
A kórokozó a Poxvírus család tagja, mely specifikus az emberre és az egész világon elterjedt. A fertőzés emberről emberre szoros kontaktus révén terjed. A vírus epidermotropikus, csak a bőrt fertőzi meg. Terjedés gyakran szexuális úton, illetve közvetlen bőr-vagy nyálkahártya kontaktussal is lehetséges. A terjedési módnak megfelelően a gát-, genitális tájék, comb és arc bőre gyakran fertőződik. A nemi szerveken, lágyékhajlatokban csoportosan láthatók.
Elsősorban iskolás és iskoláskor előtti gyermekeken fordul elő leginkább, Poxvírus által okozott bőrfertőzés. Közvetlen érintkezéssel terjed, nagyon fertőző betegség. Lappangási idő 2-7 hét. Leggyakrabban immunszupprimáltakban okoz fertőzést (HIV-fertőzöttek, daganatos betegek, atópiás alkatúak stb.).

molluscum.jpgJellemző elváltozás: a bőrön félgömb, szemölcs-szerű képletek jelennek meg. A bőrön izoláltan, vagy csoportosan lencsényi, 1-3 mm átmérőjű, gyöngyszemszerű, bőrszínű kemény papulák, középen tűszúrás szerű behúzódással. A göbcséket megnyomva fehér kásás folyadék ürül.

 
 
A bőrelváltozás spontán felszívódhat szisztémás tünetek nélkül vagy fennállhat hónapokon, éveken át immunszupprimált betegeken esetleg generalizálódhat atópiás egyénekben.

Gyakran előfordul szerzett immundeficiens szindrómában (alacsony a CD-4 pozítiv lymphocyta sejtek száma). Ilyenkor a fertőzés generalizálódhat, a fertőzés megjelenése nem a genitalis területen, hanem az arcon, nyakon, a felső testrészen jellemző. Egyes esetekben óriási hyperkeratoticus molluscum fejlődik ki, különösen immunszuppresszív kezelteken (1-2cm nagyságú molluscum giganteum). A bőrelváltozások bakteriálisan fertőződhetnek, atópiás egyénekben ekcéma molluscatum léphet fel.

Differenciáldiagnosztikailag a verruca vulgaristól, a verruca plana juvenilistől, a sebaceus hyperplasiától, a naevus intradermalistól, basaliomától, a multiplex léziókat miliumoktól, hydrocystomáktól, syringomáktól, az óriás molluscumokat (pl. HIV pozitív vagy AIDS-es betegeken) spinocellularis carcinomától vagy regrediáló keratoacanthomától kell elkülöníteni.

A diagnózist a klinikai kép és a szövettani vizsgálat biztosítja.

Terápiája: kinyomás csipesszel, Volkmann-kanállal lekaparással, lézerkezeléssel, kriotherápiával eltávolítható. Szteroid kezelés hátráltatja a betegség gyógyulását.

Megelőzési és más fontos tanácsok:
Felelőtlen, szoros kontaktusok kerülése. A gyermekek játszótársaikat fertőzhetik, ezért érdemes eltávolítani.