Rejtett here – Retentio testis

A kisfiús édesanyák általában akkor találkoznak először ezzel a kifejezéssel, amikor gyereküknél az orvos megállapítja a beavatkozás szükségességét. Az általában műtétet igénylő elváltozáshoz szülői engedély szükséges, a döntéshez pedig ismerni kell a betegséget, a beavatkozás mibenlétét és a lehetséges szövődményeket, kockázatokat, amelyekkel a műtét, esetleg annak hiánya járhatnak.
Normális magzati fejlődés esetén a kisfiúk hasüregben fejlődő heréi még a születés előtt leszállnak a herezacskóba. Több okra is visszavezethető, ha ez a folyamat nem megy végbe még a magzati életben. Előfordulhat, hogy a leszállási útvonalon következik be valamilyen "zavar", ami megakadályozza a here eljutását a herezacskóba. Lehetséges, bár ritkán fordul elő, hogy a here ugyan leszállt még a magzati életben, de valamiért visszahúzódik a kisgyerekkor idején. Néha pedig valamilyen ok miatt eleve ki sem fejlődik, vagy még a születés előtt elpusztul a here.
Teendők
Ez utóbbi esettől eltekintve az első életév alatt még van esély arra, hogy a leszállásban elmaradt here károsodás nélkül eljusson a herezacskóba. Ezért, ha a kisbabáknál meg is állapítják a rendellenességet, de a here hiányán túl egyéb veszélyt nem észlelnek, egyéves korukig az orvosok általában nem javasolnak egyebet, mint a "várakozást". Ha egyéves korig nem jelentkezik semmilyen változás, gyermekurológiai szakvizsgálatot javasolnak. A további teendőt a szakorvos dönti el.
Amennyiben egyik here sem szállt le a herezacskóba, kétoldali rejtett heréről beszélünk. Ebben az esetben általában hormonkezeléssel próbálkoznak először, amely körülbelül 30-50%-ban önmagában is elegendőnek bizonyul. Eredménytelen hormonkezelés vagy egyoldali rejtett here esetén általában műtéti beavatkozásra van szükség. Ritkán előfordulhat, hogy a műtét során olyan megváltozott anatómiai viszonyokat találnak (ondózsinór rövidsége, stb.), amelyek nem teszik lehetővé a here azonnali lehozatalát a herezacskóba, ilyenkor egy második műtétre is szükség lehet. Az esetek többségében azonban az egyszeri, egy- és kétéves kor közötti műtét elegendőnek bizonyul. Általában – ha a műtét során nem olyan csökevényes herét találnak, amelynek eltávolítása feltétlenül indokolt – az ebben a korban elvégzett beavatkozás a here hormon- és ivarsejt-termelő funkcióját nem befolyásolja, de erről teljes biztonsággal természetesen csak felnőttkorban győződhetünk meg.