Tisztelt Betegeim!
Az Országos Epidemilógiai Központ adatai szerint az elmúlt időszakban a C típusú N.meningitidis által okozott agyhártyagyulladásos megbetegedések száma nőtt, országunkban több haláleset is előfordult.
A csecsemők és kisgyermekek, valamint közösségekben élő vagy tartózkodó fiatalok (15-24 évesek) körében gyakoribb a meningococcus C fertőzés. Ezen ritka, de igen súlyos fertőzés megelőzhető védőoltással. Az oltást csecsemő- és serdülőkorban javasolt alkalmazni. A konjugált meningococcus oltás (Menjugate, Meningitec, Neisvac C) 1 éves kor alatt (ebben a korcsoportban a leggyakoribb a betegség!) 3 és 5 hónapos korban adva kb. 6 hónapig véd!!! Utána újraoltást igényel!! Egy éves kor felett adva 3 évig, 6 éves kortól adva 5 éves védettséget biztosít az oltás.
A Magyarországi védőoltási tanácsadóval egyeztetve, a körzetünkben (általában) 2-4 hónapos korban oltott gyermekeknél újraoltás javasolt!! Ez legkorábban 12 hónapos korban indokolt!!
 
Az új oltási rend:
3 és 5 hónap               1 éves korig nyújt védettséget
1 éves kor                               4 éves korig véd
4 éves kor                               7 éves korig véd
7 éves kor                               12 éves korig véd
12 éves kor                             17 éves korig véd
17 éves kor                             22 éves korig véd
 
A betegségről részletesen honlapunkon (itt hamarosan videoanyag is látható majd a betegségről) illetve a rendelőben felszerelt védőoltási tanácsadóban olvashatnak. Két hét múlva jelenik meg cikkünk a Mozaik című újságban.
Az oltóanyag 2 éves kor alatt támogatással rendelhető (2430 Ft), utána csak támogatás nélkül rendelhető (7065 Ft). Beadási díj 1000 Ft oltásonként.
Meningococcus okozta agyhártyagyulladás
A Neisseria meningitidis baktérium (közismertebb nevén meningococcus) C típusa által okozott agyhártyagyulladás világszerte előforduló betegség – ám ez nem azt jelenti, hogy nem védekezhetünk ellene.
A fertőzés korai szakaszában a tünetek általánosak: láz, erős fejfájás, hányinger, ízületi fájdalom. Típusos tünetként nyomásra sem elhalványuló bőrkiütések, illetve tarkó-merevség figyelhető meg. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, kóma alakulhat ki. Súlyos esetben a tünetek gyorsan alakulnak ki és a beteg állapota gyors iramban, órák alatt romlik.
A ’90-es évektől a meningococcus baktérium C típusa meglepően nagy számban bukkant fel Európában. Magyarországon 1999-2000-ben volt a “csúcspont”: ekkor több mint hatvan esetet regisztráltak. A témát akkor a média is felkapta, sokat foglalkoztak a megbetegedésekkel és a megelőzéssel. Azóta évente 10 agyhártyagyulladás alakul ki ettől a kórokozótól, ám tény, hogy a környező országokban továbbra is gyakori a baktérium felbukkanása. 2010 évben ismét gyakrabban jelentkezik a betegség, ebben az évben 24 esetet diagnosztizáltak.
A baktérium az orr és a torok nyálkahártyáján szaporodik és cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, csókolózás) útján terjed emberről emberre. A baktérium nem képes sokáig az emberi testen kívül életben maradni. A különböző életkorú emberek napokig, hetekig, sőt akár évekig is hordozhatják a kórokozókat anélkül, hogy megbetegednének. Az emberek 20-30%-a lehet tünetmentes hordozó! Ritkán azonban a baktérium legyőzve a szervezet védelmi vonalait a vérkeringésbe, majd az agyhártyához jut, és itt gyulladást okoz. Éppen ez magyarázza azt is, hogy a betegség előfordulása az őszi, téli szezonban nagyobb, hiszen a felső légúti fertőzések „utat nyitnak” a baktériumoknak. A meningococcus baktérium vérmérgezést is okozhat. A véráramba került kórokozók gyors szaporodásba kezdenek, mérgező anyagokat (toxinokat) termelnek, amik számos létfontosságú szerv (máj, vese, mellékvese) működését károsítják. A bőrön bevérzések alakulnak ki a vizelet elválasztás csökken. A bőrvérzések bárhol kialakulhatnak, és a rovarcsípésekkel szemben, nyomásra nem halványodnak el (ha üveg poharat nyomunk rá, nem halványodik el!) Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha nem elérhető, akkor azonnal kórházba kell vinni a beteget. Az állapot nagyon gyorsan romlik, és órák alatt életveszélyessé válhat! Sajnos gyakori a halálozás, különösen sepsis (vérmérgezés) kialakulása esetén. Gyakran a gyógyulás nem tökéletes, súlyos maradványtünetek (agykárosodás, epilepszia, halláscsökkenés, bőrelhalás, végtag amputatio) maradhatnak vissza.
Vannak fokozottan veszélyeztetettek is: a krónikus senyvesztő betegségben, daganatos betegségben szenvedők, az immunrendszert károsító kezelésben részesülők, az immunológiailag károsodott, esetleg lép-hiánnyal élők, a lép működési zavarában szenvedők tartoznak ebbe a kategóriába. Szezonális influenza-járvány idején – éppen a legyengült immunrendszer miatt – a meningococcus által okozott megbetegedések száma is emelkedik.

2011.03.14.                                                       Tisztelettel:                             Nagy Miklós dr.