Orrszívó porszívó – Az orrtisztítás folyamata

Egy egészséges gyermek átlagosan évi 6 alkalommal náthás. A közösségbe járó gyerekeknél hirtelen megnő a felső légúti fertőzések száma, ez teljesen természetes jelenség. Szervezetük ilyenkor találkozik először a többnyire vírusokból álló kórokozókkal, amelyekre orrdugulással, orrváladékozással válaszol. Ez a "megfázás", a nátha, melyet minél fiatalabb a gyermek, annál rosszabbul él meg. Különösen a csecsemők szenvednek tőle, akik a sírás kivételével csak az orrukon keresztül lélegeznek.
Az orr alapvető funkciója a levegő megszűrése, felmelegítése és nedvesítése. Nem csak fertőzések okozhatnak fokozott orrváladékozást, hanem a száraz levegő, a por és esetleg allergia is. Csecsemőknél a légutak szűkebbek, mint a felnőttekben, ezért könnyebben halmozódik fel panaszt okozó mennyiségű váladék.
Mikor próbáljuk meg leszívni a gyermek orrát?
          Ha eldugult az orra
          Ha láthatóan váladékozik
          Ha hallhatóan "szörcsög"
Mit használjunk az orr leszívására?
Ismertek az elemmel működő, kis motoros szívók, melyek 5-6 ezer forinttól kaphatók. Ezek szétszedhetők, könnyen tisztán tarthatók, praktikusak – nem foglalnak sok helyet, és bárhol használhatók. Szívóerejük azonban nagyon gyenge, a tapadós váladék eltávolítására alkalmatlanok.
Vannak porszívóhoz csatlakoztatható műanyag orrszívók (Orszi Porszi), ezek kisebb beruházást jelentenek, de használatukhoz porszívó szükséges. Ez a leghatásosabb orrszívó berendezés, mivel a szívás erejét sokkal könnyebb szabályozni. A szívás erősségét a porszívón levő szívóerősséget szabályozó gombbal érdemes beállítani (250W), ennek hiányában a csövön található fals levegő állítót kell teljesen kinyitni.
Milyen gyakran szívjuk le az orrát?
A náthás gyermeknél reggel felkeléskor, délutáni alvás (ha van) és az esti lefekvés előtt feltétlenül érdemes leszívni a váladékot. Csecsemőknél akár minden etetés-szoptatás előtt el lehet végezni ezt a műveletet, és természetesen szükség szerint ismételhető is (gondoljunk arra, ha nagyon náthásak vagyunk, mi sem csak 3 alkalommal fújjuk ki az orrunkat).
Hogyan lehet a sűrű váladékot leszívni?
  • A nátha általában színtelen, nagy mennyiségű, "magától is ürülő" orrváladékozással indul, ilyenkor szinte percenként nyúlna a szülő a szívóért. A gyógyulás folyamán a váladék besűrűsödik, és egyre nehezebb eltávolítani. Ilyenkor érdemes a szívás előtt fellazítani megfelelő sóoldat alkalmazásával (fiziológiás sóoldat, Sterimare, Fluimare, Physiomer). 5 perc várakozás után a gyermekeknél ülő testhelyzetben végezzük az orrszívást, mert ez hatékonyabb azáltal, hogy nem csorog hátra a váladék. Az éppen nem szívott orrlyukat befogni, mert az orrszívás így hatékonyabb (javíthat még a hatékonyságon, ha a gyermek „K” betűs szavakat mond pl. kakukk, ilyenkor a lágy szájpad lezárása miatt erősebb szívóhatást fejt ki a készülék). A porszívós orrszívó használatával csak néhány másodpercig (5-10 s) végezzük az orrszívást, majd rövid szüneteket tartva folytatható. Nem kell félni az orrszívók használatától, mert a váladékleszívás nem roncsolja a nyálkahártyát, ezért naponta igény szerinti számban alkalmazhatók. Súlyos szövődmények előzhetők meg használatukkal. Végül csecsemők esetén mossuk le, vagy nedves puha ruhával töröljük le orrukról a rászáradt váladékot és az orrnyílás környékét kenjük be kenőccsel (Neogranormon, Bepanthen Sudocrem), a bőr kimaródásának elkerülésére.
  • A váladék eltávolítása után a nyálkahártya duzzanat megszüntetésére használjunk orrsprayt (Nasivin, Rhinocort aqua, Nasic). A nyálkahártyaduzzanat csökkentésével a fülkürt és az orrmelléküregek magnyílnak, belőlük a pangó váladék kiürülhet. Az orrsprayt 7-10 napig használhatjuk, utána szünetet kell tartanunk, mert nyálkahártyasorvadás alakulhat ki. Léteznek kombinált orrsprayk is, amik a váladék oldását is elősegítik (Nasopax). Ezek – 3 év felett – tartósabban, akár 28 napig is használhatók. Az orrcsepp kevésbé hatásos, a becseppentett folyadék nem terül szét a nyálkahártyán, egyenetlenül és csak a becseppentés helyén fejti ki kedvező hatását. Az orrbemenet környékének bőrét zsíros krémmel védjük.
  • Sűrű gennyes orrváladékozás, orrmelléküreg gyulladás esetén lehetőség van felszúrás nélküli kezelésre is, a természetes nyílásokon keresztül, az ún. Proetz-féle eljárással. Ennek során fekvő helyzetben, folyamatos szívás mellett élettani sóoldattal átmossák az orrjáratokat és az orrmelléküregeket. A sűrű váladékot felhígítják, eltávolítják, mely a későbbi orrtisztítást megkönnyíti, a gyógyulást felgyorsítja. A kezelés hatékonyságát inhalálással és Bioptron lámpával fokozzák.
Kell-e párásítani a lakásban?
Mindenképpen érdemes a fűtési szezonban, a levegő alacsonyabb páratartalma miatt legalább a gyermek hálóhelyiségében párásítót használni, esetleg száradó ruhákat tenni a fűtőtestre. Az ideális páratartalom 40-70% közötti.
Mikor forduljunk orvoshoz a náthás gyermekkel?
Súlyos vagy az orrszívásra nem szűnő légzési nehezítettség, "húzó" légvétel, magas láz (39 C-fok), tartós (2-3 nap) vagy visszatérő láz, zöldessárga orrváladék, szemkörnyéki duzzanat és vérbőség, fülfolyás esetén orvosi vizsgálat javasolt. Természetesen akkor is mutassa meg orvosnak, ha nagyon beteg, elesett benyomást kelt a gyermek, "ha valami nem tetszik rajta", ha "valami nincsen rendben vele".