Orrmandula gyulladás


Az
orrmandula gyulladás a nátha szövődményeként alakul ki, az orrfolyás kezdete utáni 3. héten. Az orrban megtelepedő vírusok hatására termelődő, felgyülemlő váladék a baktériumok szaporodásának kiváló terepe. A baktériumok a vírusokat követve megtelepednek a duzzadt orrnyálkahártya miatt beszűkült orrjáratokban és az orrmelléküregekben.

A 3 évesnél fiatalabb gyermekek többnyire még nem képesek hatékonyan orrot fújni . A teljesen elmaradó vagy nem eléggé hatékony orrszívás, orrfújás eredménye az arcüreggyulladás, amely fájdalommal nem jár, csak fokozott orrváladékozást és orrdugulást okoz. Főként óvodás korban gyakori a nehéz orrlégzést okozó és fenntartó orrmandula duzzanat. Ez sajnos nem csak légzési, hanem nyelési akadályt is okozhat, különösen akkor, ha a torokmandulák is megduzzadnak. A megduzzadt orrmandula miatt a fülkürtnyílások is elzáródhatnak, kezdetben savós középfülhurut alakul ki, mely halláscsökkenéshez vezethet.

Az orrnyálkahártya felszínén található, állandó mozgásban lévő, csillószőrös védekező rendszer az idegen anyagokat, – így a baktériumokat is, – a hátrafelé lejtő orrüreg leghátsó részén található orrmandulához és a fülkürtnyílások felé sodorja.

Az orrmandula egy piciny nyirokszerv, amelynek fontos szerepe van a gyulladások terjedésének megakadályozásában azáltal, hogy a kórokozókat összegyűjti. De maga az orrmandula is megfertőződhet és az orrban kezdődő gyulladásos folyamat az orrmandula közvetítésével a légutakba jut. A benne lévő váladék lecsorog a garatba, majd a lélegzés során beporlasztódik a légutakba. Átterjedve a hangszalagokra rekedtség alakul ki. Ha már a légcső is hurutossá válik, ez száraz köhögés formájában nyilvánul meg.

A heveny orrmandula gyulladás hirtelen kialakuló orrdugulással és napokig tartó magas lázzal jár.

Az idült orrmandula-gyulladás nem jár lázzal, időnként hőemelkedést idéz elő, de a nyirokszövet duzzanata miatti tünetek fokozódásával jár. A krónikus orrmandula gyulladás főként az óvodás korban lévő gyermekeket érinti, a kisiskolás korúak számára már egyre kevesebb gondot okoz és a kamaszkor vége felé a megbetegedéssel már alig kell számolni.

Tünetei: a fokozott orrváladékozás, az orrdugulás. A pangó váladék miatt gyermekünk nyitott szájjal lélegzik, – ami feltűnő, jellegzetes arckifejezést kölcsönöz neki, – szája kiszárad, horkolva alszik, éjjel többször inni kér. Előfordul az is, hogy hallása gyengébb, főként éjszaka többször köhög, figyelme lankadt. Étvágytalanság, nyugtalan alvás, nyűgösség és éjszakai bepisilés is velejárója lehet.

Orrmandula-műtét: elhatározása előtt nagyon fontos egy alapos kivizsgálás, amely  az előzmények tisztázására és az arcüreg, középfülek és a hallás vizsgálatára terjed ki.