Gyermekszemész "lencsevégen"

Ha több szemüveges is van a családban, akkor már másfél – két éves korban ajánlható gyermekszemészeti szakvizsgálat. A legalább 3-5 dioptriás myopia (közellátóság) öröklődhet.
Baj-e, ha a baba hunyorog?
Valószínűleg sokan nem tulajdonítanának kellő jelentőséget annak, hogy a baba hunyorog. Biztos csak a fény bántja! – gondolhatnák a szülők. Különösen világos szeműeknél ez valóban igaz is lehet. Aki szemüveges, és attól tart, gyermekénél is előfordulhat hasonló probléma, az már jobban odafigyel. Különösen, ha a gyermek korábban nem hunyorgott, és jellemzően csak az egyik szemmel hunyorog, könnyen lehet, hogy azzal a szemével nem lát olyan jól. Persze, szerencsés esetben lehet pusztán egyéni rossz szokás, de mégis meg kell mutatni gyermekszemésznek, aki ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, nem a szemlencse homálya okoz-e káprázást.
Tisztánlátás kérdése
Amennyiben a szemlencse bármilyen okból nem tiszta, tulajdonképpen szürkehályogról (cataracta) beszélünk. Csecsemőkorban a lencse tisztasága azért nagyon fontos, mert ilyenkor tanul a kicsi látni. Lehet, hogy elsőre nem hangzik túl megnyugtatónak, de a megoldás szükség esetén olyan műtét, amellyel a homályos lencsét egy tiszta műanyag lencsére cserélik. Mégis, ma már ebben nagy gyakorlata van a szemészeknek, és megéri, hogy tiszta legyen a fény útja a szembe. Az egészséges szem pupilláinak egyforma nagyságúnak és csillogó feketéknek kell lenniük. Ha ettől bármilyen eltérés mutatkozna, például fehéres-szürke homály vagy folt látható a szembogáron, feltétlenül meg kell mutatni gyermekszemésznek.
Kérdések a kancsalságról
A valódi kancsalság tulajdonképpen már egészen pici korban, pár hetesen is jól látszik. Ha a két szem állása nem párhuzamos, a szaruhártyára eső fénypontocskák nem szimmetrikusan helyezkednek el. Ezt a mama is figyelheti. Fél éves korig nem teljesen rendezettek a szemmozgások, minden baba kancsalíthat néha. Ha a gyermekszemész azt állapítja meg, hogy a tárgyakat a gyerek mindkét szemmel jól fixálja, és a szemfenék is ép, akkor valószínűleg nemsokára igazodni fognak a szemek. Ha idősebb korban a kancsalság még mindig fennáll, akkor az orvos dönt a kezelésről. Kancsalságot több minden okozhat, de a lényeg, hogy kisgyermekkorban kell utánajárni. Ha valóban kancsalít a kisbaba, a gyógyítás módja a kancsalság okától függ. Ha fénytörési hiba okozza, szemüvegre van szüksége, ami önmagában párhuzamosra húzhatja a szemeket. A legkisebbeknek – akik még nem tudnak biztonsággal ülni, járni – nem mindig célszerű szemüveget hordaniuk, ők először csak tapaszt kapnak. Ha a szemüveghordás önmagában nem elegendő, később szükség lehet műtétre. A gyerekkorban nem szűrt, nem kezelt felnőtteknél a kancsalság később is műthető ugyan, de akkor már inkább esztétikai szempontok dominálnak, pl. a tompalátó szemen nem segít, ettől nem fog jobban látni.
Könnycsatorna-átmosás
A könnycsatorna átfecskendezésével legalább 6 hetes korig, de inkább 8 hétig célszerű várni (Cegléden 3 hónapos kortól végzik), mert, ha ilyen pinduri babán hajtunk végre átfecskendezést, sajnos nagyobb az esélye, hogy a megnyitott járat összeszűkül, összeforr. A babáknál előfordulhat, hogy a könnycsatornában lévő billentyű nem nyílt még meg; ilyenkor azt az átfecskendezés megnyitja. Ha a könnycsatorna hajlamos az elzáródásra, jótékony lehet a könnyjárat feletti masszázs. A belső szemzugtól az orr oldalán lefelé kell masszírozni, hogy a váladék lefelé ürülhessen a könnyjáratból az orrba. A masszázst naponta többször kell végezni. Ha a könnycsatorna újból elzáródik, először érdemes masszázzsal próbálkozni, aztán, ha két hét után sem javul, mégis csak el kell vinni szemészhez a babát.
"SZÍNES", RÖVID KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
Milyen korban tudják kimutatni a színvakságot?
Rendszerint akkor, amikor a gyermekkel már el lehet beszélgetni, és bizonyos feladatokat meg tud oldani, egyszerű számokat fel tud ismerni. 6-8 évesen már biztos. Kisgyermekkorban a Matsubara táblákkal vizsgálható.
Mikorra alakul ki egy kisgyereknek a végleges szemszíne?
Általában másfél éves kor előtt, de vannak kivételek, akiknél akár 2,5-3 éves korig is változik a szemszín.
Kóros-e, ha a babánál a szemfehérje kékes, és mitől van ez?
Gyakori jelenség a kékesség. Oka, hogy ilyenkor a külső fehér réteg, az ínhártya még vékony, és az alatta fekvő kékes-fekete réteg kicsit áttűnik. Egyáltalán nem kóros állapot.
Kisebb-nagyobb gondok nagyobbaknál
Allergiás conjunctivitis: a szemet is irritáló allergia, amely gyakran a szem folyamatos viszketésének, szárazságának oka. Ilyenkor célszerű hűvös vízzel naponta többször lemosni az arcot, hogy eltávolítsuk róla az allergizáló pollenszemeket. A szárazságot pedig recept nélkül kapható műkönnyel (oculogutta viscosa) lehet enyhíteni. Természetesen, ha nem javul a szem állapota, akkor el kell menni szemészhez.
Az allergiás panaszokat enyhítő szemcsepp huzamos használata sem árt a szemnek. Szerencsére a tél közeledtével a tünetek elmúlnak, így elmúlik a napi csepegtetés is.
Szerzők: Máriáss MártaDr. Domsa Patrícia 
Forrás: HáziPatika.com