Sérvek gyermekkorban

Mi a sérv?
 
Sérvnek – latinul hernia –  nevezzük azt az állapotot, amikor a hasfal egy meghatározott pontján, a sérvkapun keresztül a hasüregben lévő szervek kilépnek a hasfalon kívülre. Ez a szerv a sérvtartalom, amely ilyenkor is fedett a bőralatti zsírszövettel és magával a bőrrel. Ha az előboltosuló szerv a hashártya által alkotott "zsákban", a sérvtömlőben található, akkor beszélhetünk "igazi" sérvről. Kétéves korig a vízsérv, 5-6 éves korig a köldök sérv visszahúzódhat. Minden egyéb esetben a sérv diagnózisa egyben a műtét indikációját is jelenti. A műtét során a sérvtartalmat visszahelyezzük a hasüregbe, majd a sérvkaput zárjuk. Helyesen alkalmazott műtéti technika és a szervezet optimális feltételei esetén a kiújulás lehetősége 1% körül van.
Lágyéksérv – hernia inguinalis
Ebben az esetben a lágyékcsatornán keresztül egy bélszakasz – vagy lányok esetében petefészek – csúszik a sérvtömlőbe, mely a lágyékcsatornából kijutva duzzanat formájában jelentkezik a szeméremcsont felett, fiúknál néha a herezacskóig lejutva.
Amennyiben a sérvtartalom könnyen, néha önmagától visszacsúszik a hasüregbe, úgy kizáródás veszélye igen kicsi. Ha kicsúszott bélszakasz nem helyezhető vissza a hasüregbe, ekkor beszélünk kizáródásról. Ebben az esetben az érintett bélszakasz vérellátása is károsodhat, ami bélelhaláshoz vezethet. Kizáródás tünetei a korábbinál nagyobb fokú, esetleg fájdalmas duzzanat, görcsös hasi fájdalom, hányás, széklet kimaradás, csecsemőkorban a gyermek a lábait felhúzza, eközben fájdalmasan sír. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.
Lányoknál előfordulhat, hogy nem bél, hanem petefészek csúszik a sérvtömlőbe, ekkor ovarialis sérvről beszélünk. A kicsúszott petefészek a kizáródással ellentétben inkább a felfüggesztő szalagok körüli megcsavarodásra (torquatio), illetve a sérvtömlő belső felszínéhez való kitapadásra hajlamos (hernia ovarica acreta). Csavarodás esetén a petefészek vérellátása károsodik és – végső esetben akár teljes – szövetelhaláshoz vezethet. A kitapadás a petefészket nem károsítja, sőt védi a csavarodással szemben, viszont műtét technikailag nehezebb helyzetet teremt. A petefészek csavarodás tünetei hasonlóak a kizáródáséhoz és szintén azonnali orvosi vizsgálatot igényel.
Köldöksérv – hernia umbilicalis
A nem teljesen záródott köldökűrűn keresztül a hasüregi szerv – leggyakrabban a beleket védő, magas zsírtartalmú szerv, a cseplesz – csúszik ki. Köldöksérvnél nem találunk sérvtömlőt. Az újszülöttekben gyakran észlelt elődomborodó köldöksérv megfelelő konzervatív terápiával kisebbíthető, de a növekedés során bekövetkező hasfali erősödésnek is jótékony szerepe van. Ennek következtében 5-6 éves kor előtt nem jelent abszolút műtéti indikációt a köldöksérv. Köldöksérv nem záródik ki, tehát bélelhalás nem alakulhat ki. Néha előfordul azonban, hogy a kicsúszó cseplesz kitapad, ilyenkor visszatérő, bár enyhe köldökkörüli fájdalmat jelez a beteg.
 
Hasfali sérv – hernia epigastrica
A hasfal középvonalában a hasfalat alkotó izombőnye egy helyen meggyengül, és – az igazi sérvekkel ellentétben – nem hasüregi szerv, hanem a hashártya és hasfal között elhelyezkedő zsírszövet egy kis része előboltosul. Miután bél nem kerül a hasfalon kívülre, így kizáródás okozta bélelhalás ebben az esetben sem fordulhat elő.
Vízsérv – hydrocele
A lágyéksérvek egy speciális formája a vízsérv, amely igen ritka kivételtől eltekintve csak fiúknál figyelhető meg. Ebben az esetben a sérvtömlőbe nem hasüregi szerv, hanem a hasüregben kisebb – nagyobb mennyiségben mindig jelen levő hasüregi folyadék található. Igen jellemző, hogy különböző fertőzésekkor, amikor fokozódik a hasüregi folyadék termelődése, a vízsérv mérete is nő. Napszaki ingadozás is megfigyelhető, mert napközben, amikor a gyermek túlnyomórészt függőleges testhelyzetben tartózkodik, a folyadék a hasüreg legmélyebb pontjára kerül, a nyitott sérvtömlőn keresztül a herezacskókba kerül. Esténként ennek megfelelően szembetűnőbb a sérv megléte. Reggel – az éjszakai fekvő helyzetben a sérvvíz visszafolyik a hasüregbe – kevésbé látható a duzzanat. Némely esetben a vízsérvhez hagyományos, tehát béltartalmú lágyéksérv is társul. A sérvtömlőt alkotó hashártya folyadék felszívó képességének köszönhetően a vízsérv 2 éves korig felszívódhat. Ezután a spontán gyógyulás esélye csökken.