Pelenkakiütés (pelenkadermatitis)

A pelenkakiütés nem ritka jelenség, és bár ártalmatlan, olykor bizony kellemetlen pillanatokat okozhat a babának. Piros, gyulladt, kiütéses popsi – mindez elkerülhető?
Mi a pelenkakiütés?
A pelenkakiütés (pelenkadermatitis) a csecsemőkor egyik legjellemzőbb és leggyakoribb bőrrendellenessége. Leggyakrabban 6-12 hónapos kor körül alakul ki – nem véletlen, hogy éppen a szilárd ételek bevezetésekor és a fogzás időszakában. Ebben a korban a popsi a szokottnál is hajlamosabb a kipirosodásra, kiütésekre, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk gondos ápolására.
A pelenkakiütést nem nehéz felismerni. Legtöbbször maga a baba is jelzi a bajt azzal, hogy a szokottnál nyűgösebb, sírósabb, ingerlékenyebb lesz, étvágya megváltozik. Ahol a baba bőre a pelenkával érintkezik – has alsó része, comb belső fele, szeméremdomb, nagyajkak/ herezacskó, popsi -, a bőr lángoló pirossá és gyulladttá válik. Enyhébb esetben kiütések tarkítják a gyulladt bőrfelületet, súlyosabb esetekben fekély, ödéma is képződhet.
Mi okozza, és mikor alakul ki?
Ma úgy tartják, az elváltozást bakteriális enzimek okozzák. A babák bőre körülbelül ötször vékonyabb, mint a felnőtteké, így természetesen jóval érzékenyebb is. Ha ez az érzékeny bőr tartósan nedves a vizelettől, "felázik", így a székletben található (lipáz és proteáz) enzimek aktívvá válva bőrirritációt idézhetnek elő a felületén.
Ha a baba sokáig marad a pisis (és kakis) a pelusban, mert nem cserélünk elég gyakran pelenkát; a pelenkacserénél nem tisztogatjuk meg alaposan a bőrét; esetleg rossz nedvszívó képességű pelenkát használunk, ez mind oka lehet az elváltozás kialakulásának.
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Mint sok más bőrelváltozásra, a pelenkakiütésre is igaz, hogy legjobb kezelés a megelőzés. A gyakori (de nem túlzásba vitt) pelenkacsere, gondos és alapos tisztítás, jó nedvszívó képességű pelenka használata, valamint a már említett popsi levegőztetés és védőkrémek használata segítheti a bőr szárazon tartását. A száraz bőr pedig jobban megőrzi a káros anyagokkal szembeni ellenálló és védekező képességét.
A bőrvédő krémek (Sudocrem, Bepanthen, Neogranormon, Babé popsikenőcs)
A bőrvédő krémek megelőzésnek és kiegészítő terápiának is alkalmazhatók. Általában cink-oxidot és lanolint tartalmaznak – ezek az anyagok szintén úgy segítenek megelőzni az irritációt, hogy távol tartják a bőrtől a nedvességet. Sima gyógyszertári popsikenőcstől kezdve a márkás krémekig széles a kínálat.
Hogyan kezelhetjük, ha már kialakult?
Ha három-négy nap alatt láthatóan nem javul a helyzet – vagyis a gyulladás tartósan fennáll -, és a gyakori pelenkacsere, kenőcsözés láthatóan nem idéz elő változást, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Ha még csak pirosodik a popsi és jelentkezik néhány kiütés, fokozottan figyeljünk oda a pelenkacserére. Próbáljunk kétóránként tiszta pelust adni a babára (ha nagyon csúnya a bőre, éjszaka is ajánlott legalább egyszer cserélni), jó nedvszívó képességű pelenkát használni, és nem túl szorosra csatolni a pelenkát, hogy még ezzel is csökkentsük a befülledés lehetőségét. Időnként szellőztessük meg a popsiját.
A gyulladás gyakran felülfertőződhet gombával, ilyenkor a fenti kezelés mellett a Neogranormon, Canesten kombinációt javasoljuk.