Napsugárzás elleni védelem

Miért kell a védelem?
Minden szervezetnek szüksége van az éltető fényre, de nem mindegy, mikor és mekkora mennyiségben, milyen intenzitással kap belőle. A túlzásba vitt napozás nem csak leégéshez vezethet, de súlyos esetekben akár a bőrrák kialakulását is elősegítheti. A megoldás természetesen nem az, ha örökre bezárkózunk a sötétbe. Szívjunk magunkba (bőrünkbe) a vidám napfényből, amennyi jólesik, de bizonyos szabályokat soha ne tévesszünk szem elől – különösen, ha kisgyerekekről van szó.
Gyerekek a napon
Az UV (A és B) sugárzás 11 és 15 óra között a legerősebb, ezért erre az időszakra a szakemberek sziesztát javasolnak – vagyis azt, hogy gyerekek lehetőleg ne menjenek napra, aki teheti, vonuljon árnyékba, be a házba.
Háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem engedjük ki a tűző napra. A kisgyerekek bőre sokkal könnyebben leég, mint a felnőtteké, ezért minden esetben gondoskodnunk kell annak védelméről. Ehhez magas faktorszámú (30-50+) fényvédő krémeket, sprayket használjunk (Vichy naptej, spray, Sun save). Akár sétálni, akár strandra megyünk, kenjük be testüket napkrémmel. Arra húzzunk vékony, fényáteresztő ruhát (vékony body), és minden esetben adjunk vékony sapkát, kendőt a fejükre, hogy a napszúrástól is megvédjük őket.
Bőrüknek
A naptejek bizonyos fokú védelmet biztosíthatnak a kicsik bőrének, ha megfelelően használjuk őket. Ne a vízparton kenjük be őket, hanem legalább 20 perccel azelőtt, hogy a napra mennénk vele. Így valóban védettek lesznek a káros sugarak ellen, mire szükségük lesz rá. Ne feledkezzünk meg az ajkak, orrnyereg, fülcimpa, lábfej védelméről sem!
Homokozóban, vízparton játszó gyerekeknek nagyon hasznos lehet a víz- és verítéktaszító napozókrémek használata. Ezek elvileg a nedvesség ellenére is védelmet biztosítanak a kicsiknek, mert egyrészt a víz fél méteres mélységig még átereszti a káros sugarakat, másrészt különösen erősen veri vissza azokat, így a parton vagy lubickolva könnyebb leégni is.
Fejüknek
Vékony sapka, kendő, esetleg olyan "szafarisapka", ami a tarkót és a homlokot is árnyékolja, elengedhetetlen a nyári kellékek közül, nem csak nyaralás alatt. A babák fejét télen-nyáron védenünk kell, de a nyári napsütésben a nagyobbacskák feje is legyen fedett. Nem csak a fej leégését kerülhetjük így el, de a napszúrás, hőguta elleni védekezésben is nagy szerepe van a sapkának.
Napszúrás
Kezdetben hidegrázás, láz, szédülés, nyűgösség, esetleg hányás jelentkezhet. Azonnal vigyük árnyékba (lehetőleg hűvös, besötétített szobába), kissé feltámasztott felsőtesttel fektessük le és próbáljuk óvatosan hűteni a fejét, felsőtestét. Ha nem javul az állapota, forduljunk orvoshoz.
Ha mégis leég kicsit a bőre, kenjük be Panthenol habbal, hidratáljuk a bőrét, napokig ne vigyük ismét napfényre. Kifejezett gyulladás esetén a hidratálás mellett rövid ideig (max. 5 nap, napi 1-2x vékony kenés) használhatunk steroid tartalmú kenőcsöt.