Az anyatej tudományos háttere

Az anyatej egy komplex összetételű anyag, amely optimális tápanyagértéket tartalmaz, segíti az egészséges fejlődést a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok, zsírok, fehérje révén. Emellett, egyedi tulajdonságainak különleges szerepe van a kisbaba fejlődésében és a természetes védekezésében.
Az anyatej összetételének tanulmányozása feltárta a tápanyagok, mint pl. az LCP-k, nukleotidok, prebiotikumok gyakorlati előnyeit. Ezek mind fontos szerepet játszanak a kisbaba életének első néhány hónapjában, és talán még felnőtt korában is, hozzájárulnak a kisbaba általános közérzetéhez, egészséges fejlődéséhez.
LCP-k
Az LCP rövidítés, a hosszúszénláncú többszörösen telítetlen zsírsavakat jelöli. Fontosak a kisbaba agyának, látásának, idegrendszerének fejlődéséhez. A terhesség alatt a kisbaba a méhlepényen keresztül jut hozzájuk. A megfelelő ételek fogyasztásával emelhetjük szintjüket. Amikor a baba megszületik, szervezetünk gondoskodik arról, hogy az anyatej megfelelő mértékben tartalmazza ezeket.
Nukleotidok
A nukleotidok a szervezet, benne az immunrendszer valamennyi sejtjének energiatárolói. Az immunrendszer nagyon összetett, és hatékony a szervezet megvédésében (pl. fertőzések ellen). A kutatások igazolták, hogy a nukleotidok elősegítik az immunrendszer bizonyos sejtjeinek működését.
Prebiotikumok
A prebiotikumok különleges tápanyagok, amelyek a természetes védekezőképesség erősítésével segítik védeni a babát. Növelik a hasznos baktériumok mennyiségét, és csökkentik a potenciálisan káros baktériumok mennyiségét a bélflórában.
A prebiotikumok egészségvédő szerepe
A baktériumok és a vírusok leggyakrabban a bélrendszeren keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A hasznos baktériumok, mint pl. a bifidusz baktériumok, a bélrendszer természetes alkotóelemei, amelyek elpusztíthatják a potenciálisan káros baktériumokat. A prebiotikumok a hasznos baktériumok tápláléka, serkentik ezek szaporodását, és így erősítik a baba természetes védekezőképességét.
A prebiotikumok napi bevitele jótékony hatással van a kisbaba emésztésére is. Ez kiegészül még azzal az előnnyel is, hogy a baba széklete lazább lesz, és így könnyebben távozik.
A prebiotikumok és a természetes szülés előnye
Mielőtt a babák megszületnek, bélrendszerük steril, tehát egyáltalán nincs baktérium a bélrendszerben. Ahogy a kisbaba áthalad a szülőcsatornán, baktérium jut a szervezetébe közvetlenül az anyától, ill. közvetett módon, érintés útján, az apától. A szopás során prebiotikumokhoz jut az anyatejből, amelyek serkentik a hasznos baktériumok elszaporodását.
Császármetszésnél, a sebészeti beavatkozás különböző, a kórházi környezetből származó baktériumokat juttat a szervezetbe. Ekkor még fontosabb, hogy az újszülött megfelelő mennyiségű jótékony baktériumot kapjon. Ha nem tudunk egyből szoptatni, vagy nem az anyatejes táplálást választjuk, akkor még mindig adhatunk olyan tápszert, ami prebiotikumot tartalmaz.