Véreset bukik

Ha a pici babák véreset hánynak, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ez ugyan ritkán fordul elő, ám sok édesanyát, édesapát ijeszt meg a visszabukott tejben olykor előbukkanó vér, vércsepp látványa is. Az esetek döntő többségében ártalmatlan és veszélytelen okok állnak a hátterében.
Mi a különbség a bukás és a hányás között??
A bukás önmagában nem ritka és nem veszélyes jelenség. Sok csecsemővel előfordul, hogy – elsősorban közvetlenül étkezés után, illetve az azt követő 20-30 percben – visszabukik valamennyi folyadékot az elfogyasztott tejből. A kicsi feje alá tett pelenkán találjuk az elfogyasztott étel egy részét. Ennek oka lehet anatómiai vagy az etetéssel, szoptatással összefüggő "technikai" tényező is. Az újszülöttek születésekor a gyomor ürtartalma csak 5 ml-es. Az újszülött mindig többet fogyaszt el a szükségesnél, fokozatosan tágítva a gyomor befogadó képességét. A gyomorszáj beidegzése az első 6 hónapban nem működik tökéletesen, gyakran csorog vissza a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ilyekor csuklást, ha esetleg az orrüregbe is feljut akkor pedig nátha szerű tüneteket, tortyogást, tüsszentést. Egyes babák nagyon mohón próbálnak szopizni, és közben sok levegőt nyelnek, melynek következménye lesz a bukás. Ilyen esetben is még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a büfiztetésre. Ha cumisüvegből tápláljuk a kicsit, és a cumi kivágása nagy, több folyadék áramlik ki belőle egyszerre, mint amennyit a baba nyelni tud, az is vezethet visszabukott folyadékhoz.
A bukás tehát ártalmatlan és gyakori jelenség – nem szabad azonban összetéveszteni a hányással. Míg előbbi fájdalmatlan, szinte észre sem venni a babán, hogy "kicsorgott","kiköpődött" valami, addig utóbbit görcsös összerándulások, öklendezés kíséri, a folyadék pedig nem csak alig észrevehetően "csorog ki" a csecsemő szájából, hanem szinte erőszakkal kilövell „sugárban hány”. Hányás esetén forduljunk mielőbb gyerekorvoshoz.
Véreset bukott
Viszonylag sok csecsemő bukik tehát valamennyi tejet vissza az étkezések után. Olykor az is előfordul, hogy a visszabukott tejben vércseppeket, vérnyomokat fedezhetünk fel. A jelenség legtöbbször ártalmatlan, de ha többször előfordul, vagy nagyon aggódunk emiatt, mutassuk meg a kicsit gyermekorvosnak.
A véres bukás hátterében több ok is állhat. Ezért is fontos, hogy ezekben az esetekben mindig megfigyeljük, más tünetek is jelentkeznek-e mellette.
Ha a baba jókedvű, szépen gyarapodik, nem nyűgös, székletében nincs semmi változás, és sem láza, sem hőemelkedése nincs, a szoptatott babáknál a leggyakoribb oka véres bukásnak, ha az édesanya mellbimbója sérült, berepedt, így a baba a szoptatás közben "kívülről" nyeli be a vért, ami később a visszabukott folyadékban megjelenik. Ma már szerencsére nagyon ritka, de régebben, amikor még nem minden baba jutott megfelelő mennyiségű K-vitaminhoz, könnyebben alakult ki vérzékenység a kicsik szervezetében, amely szintén jelentkezhetett véres bukásban.
Ha a baba lázas, nyűgös, étvágytalan is, esetleg hány is, és a székletében is vért találunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Ilyenkor akár egy enyhébb betegség, kisebb gyomorhurut is okozhatja a tüneteket – a gyomorhurutot okozó hányás miatt a babák gyomor nyálkahártyája néha megreped -; de a múló fertőzésen túl refluxbetegség, vagy vérképzőszervi eltérés is jelentkezhet a véres bukásban.
Ez utóbbi, komolyabb betegségek szerencsére csak ritkán fordulnak elő, az esetek nagy százalékában a sebes mellbimbó okozza a vér jelenlétét. Ha szülőként megfigyeljük a visszabukott folyadékban a vér mennyiségét, annak gyakoriságát, illetve a kísérő tüneteket – vagy azok hiányát -, a szakorvosi vizsgálatot, a diagnózis pontosságát is segíthetjük.