Milyen a kiegyensúlyozott étrend?

A kiegyensúlyozottság abban nyilvánul meg, hogy bizonyos ételekből nagyobb mennyiséget fogyasztunk, néhány ételt gyakrabban eszünk, és változatosságra törekszünk. Alakítsuk ki a helyes egyensúlyt a négy alapvető ételcsoportból:
Keményítő tartalmú ételek – kenyér, rizs, egyéb gabonafélék, burgonyafélék
Minden étkezés tartalmazzon legalább egy ételfélét ebből a csoportból (tízóraira, uzsonnára is kiválóak). Ne adjunk tésztaféléket.
Mint tudjuk, a gyermekeknek kicsi gyomruk van, ezért kerüljük a túl sok rostot tartalmazó ételeket, mint pl. teljes őrlésű lisztből készült tészták, vagy pékáruk, barna rizs (használjunk fehér rizsfajtákat).
Hús
Mindennap szerepeljen az étrendben legalább 1-2 adag étel, ebből a csoportból. Válasszunk sovány húst, és az ételkészítési módok közül is a főzést és a párolást részesítsük előnyben, a bő zsiradékban történő sütés helyett.
Hal
Heti 1-2 alkalommal szerepeljen az étrendben. A hideg-tengeri halak zsírsav összetétele kedvezőbb, mint az édesvízieké (pl. magasabb az omega-3-as zsírsavtartalma).
Tojás
A tojás csak heti 1 alkalommal szerepeljen az étrendben. A tojás sárgáját 9-10 hónapos korban már be lehet vezetni, de a tojás fehérjéjét csak 1 éves kor után kaphatja a kicsi. A tojást mindig alaposan megfőzve vagy megsütve szabad az ételhez adni, nyers formában nem kaphatja a csecsemő! Figyelem, a majonéz is kerülendő!
Tej és tejtermékek
Naponta 2-3 adag ebből a csoportból.
Vegyünk közepes zsírtartalmú tejtermékeket, mivel gyermeknek kalóriára van szüksége. Egy éves kor után is adjunk naponta minimum 0,5 liter anyatejet, tápszert.
Gyümölcsök és zöldségek
Megfelelő adagot jelent kezdetben fél körte vagy alma, egy kisebb banán, 40 gramm sárgarépa, brokkoli, édeskukorica, zöldbab, borsó, paradicsom.
Cukros ételek gyakori fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Mellőzzük a magas zsír-, és sótartalmú, fűszeres snackeket. Lehetőleg ne engedjük, hogy a gyermek hasa itallal teljen meg: az innivalót az étkezés végére hagyjuk, és kerüljük legalább egy órával előtte.