Fogápolás kisgyermekkorban

Körülbelül a 6. és 24. hónap között fejeződik be a tejfogak áttörése, de a folyamatban egyénenként akár 1-5 hónap eltérés is lehetséges. A fogakra is érvényes a "könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni" aranyszabály, ezért már az első pillanatoktól (fogaktól) érdemes a gyerekeket a helyes szokások kialakítására tanítani.
Kisgyermekkorban rendkívül fontos a fogszuvasodás megelőzése – már csak azért is mert, sokkal egyszerűbb odafigyelni a fogápolásra, mint később esetleg erőszakkal rávenni a gyermeket a fogászati kezelésre.
Általában a kisgyerekek jobban félnek az injekciós tűtől, mint magától a beavatkozástól, ezért a fogorvos sokszor kénytelen érzéstelenítés nélkül kezelni a tejfogakat. Ez pedig sajnos fájdalommal jár, és maradandó rossz élményt hagy a gyerekben. Ez a negatív, rossz élmény kihathat a gyermek egész életére, és később, idősebb korában sem fog elmenni fogorvoshoz, vagy szükséghelyzetben is nagy belső ellenállással, feszültséggel, félelemmel teszi csak meg azt. Ezért is kell tehát nagyon nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre!
A megelőzés lehetőségei – mire figyeljünk, már az első fogak kibújása előtt is:
– Tilos bármilyen cukros itallal itatni a gyermeket.
– Ahogy kibújnak a tejfogak, a gyerek elkezdhet játékosan, szüleit utánozva fogat mosni – gyermekfogkefével.
– Jobb, ha a gyerek saját magának mossa a fogait, még ha ez nem is olyan hatékony, – a lényeg eleinte a rendszeresség megszokása!
– Nagyon fontos a rágás. Nem csak a fogak tisztításában van nagy szerepe, alapvető fontosságú az állcsontok és a fogazat fejlődésében is.
Cegléd város ivóvize kevés fluoridot tartalmaz. A fogszuvasodás megelőzésére 6 hónapos kortól használjunk napi 1 tabletta Zymafluort ¼ tablettát. Kevés vízben, teában kell feloldani és ezután megitatni a gyermekkel. A tablettát egészben nem adjuk a gyermeknek, nehogy félrenyeljen! 1,5 éves korig javasolt a használata, amikor áttérhetünk a fluoridos gyermekfogkrémekre.
Fogkrém használata
A nagyobb mennyiségben lenyelt fluorid káros lehet a szervezetre, és a maradó fogak fejlődésére. Ezért a 6 év alatti gyermekek csak borsónyi mennyiségű fluoridtartalmú gyermekfogkrémmel moshatnak fogat, és csak felügyelet mellett.
Amíg a gyermek nem tanul meg rendesen öblögetni és köpni, addig lenyelheti a fogkrémet. Ha gyermekünk rendszeresen nyeli a fogkrémet (akár, mert nem tudja még kiköpni, akár "viccből"), inkább fogkrém nélkül, vagy csak fluoridmentes fogkrémmel mosson fogat.
Kezdődő szuvasodás
A tejfogak szuvasodása általában nagyon gyorsan zajlik le. Ha a folyamat eléri a fogbélt is, a fog elhal, és már nem tömhető. Ezért nagyon fontos a kezdeti kis lyukak felismerése.
Ha a szülő bármilyen kis sötét foltot vagy elszíneződést lát gyermeke fogán, azonnal vigye fogorvoshoz, mert ezek a kis lyukak még sikeresen tömhetők.
Barázdazárás
A maradó és tejfogak szuvasodását megelőző hatékony eljárás. A barázdazárás során speciális tömőanyaggal zárjuk le a fogak felszínét. A tömőanyag befolyik a barázdák mélyébe, így meggátolja a szuvasodást keltő baktériumok megtelepedését.
Amennyiben gyermekeknél a fogak előretörését követő fél éven belül végzünk barázdazárást, a tömőanyag felvitele előtt csak a fog tisztítását kell elvégeznünk, így a beavatkozás semmilyen fájdalommal nem jár.
Már gyermekkorban is fontos az évenkénti fogászati ellenőrzés, így biztosan fény derül a legkisebb szuvasodásra is. A fogorvos később tanácsot ad fogszabályzási kérdésekben is.
Természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy a gyermek nem kezelés kapcsán találkozik először fogorvossal. Fontos, hogy megtanulja: a fogászati prevenció része a rendszeres ellenőrzés.
Dr. Kerék Beatrix