Büfiztetés

A baba evés közben sok levegőt nyel – akár anyatejet szopik, akár cumisüvegből iszik. Ennek a levegőnek evés után valahogyan távoznia kell, mert a gyomor feszülésével görcsöket, fájdalmakat okozhat. Különösen igaz ez az egyébként is hasfájós babákra – ők általában véve is érzékenyebbek a külső ingerekre, ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak társaiknál.
Mikor, meddig?
Büfiztetni minden etetés után kell – akkor is, ha a baba előzőleg nem büfizett és akkor is, ha úgy tűnik, most nincs is szükség rá. Elképzelhető, hogy tényleg nincs, de ezt ránézésre nem tudjuk megállapítani.
Valóban van olyan szerencsés eset, hogy a baba nem nyel levegőt, pontosabban nem nyel nagy mennyiséget belőle. Ilyenkor nem érdemes mindenáron erőltetni a büfizést; ha 5-10 perc sétálgatás, hátsimogatás után sincs "eredmény", nyugodtan lefektethetjük a kicsit.
Hogyan?
Terítsünk a vállunkra egy tiszta textilpelenkát, hogy ha a baba bukna is, ne kelljen naponta tízszer átöltöznünk. Emeljük fel a babát úgy, hogy velünk szembe nézzen. Fektessük őt a vállunkra, úgy, hogy a hasa a mellkasunkon, feje a vállunkon támaszkodjon. Sétálgassunk vele így egy kicsit – lassan, piciket lépve. Sokszor már ez a mozgás is elég, hogy megszabaduljon a felesleges levegőtől. Segíthetünk azzal is, ha közben finoman simogatjuk-masszírozzuk a hátát, körkörös mozdulatokkal. "Gyorsíthatunk" a folyamaton, ha felső testünk előredöntésével megtaláljuk a baba „ideális” függőleges pozicióját, ami megkönnyíti a felesleges gáz távozását.
Bukás
Sok csecsemő bukik (a csecsemő feje alá tett pelenkán anyatejet, túrós váladékot találhatunk) is evés után – ettől azonban nem kell megijedni. Legtöbbjüknél ez aztán idővel elmarad majd. Megfelelő súlyfejlődés esetén „csak a felesleges” ennivaló távozik így szervezetükből. Ez egy természetes folyamat, hogy a feljövő levegővel együtt némi anyatej is távozik. Ha a csecsemő típusosan 6 hetes kor körül az etetések után „sugárban” (messzire) hányna gondolni kell pylorus szűkületre is. Ilyenkor vizsgáltassuk meg gyermekorvosunkkal.
Újszülötteknél, ha a kismama melle sebes, az is előfordulhat, hogy a felbukott anyatej véres („vérest köpött”). Természetes lehet ez is – az ilyenkor a tejbe keveredő vér nem a csecsemő betegségét jelenti, nagy valószínűséggel az anya sebes melle/mellbimbója az okozója. Gondolni kell azonban K vitamin hiányra is, melyet vérvétellel igazolhatunk (prothrombin).