Az anyatej tárolása

Miért fejjünk?
Eleinte talán csak azért, hogy beinduljon a tejtermelés. Később talán azért, mert túl sok a tejünk. A "fölösleget" aztán ilyenkor leadhatjuk az anyatejgyűjtő állomásokon, odaadhatjuk ismerős kismamáknak, akikről tudjuk, szükségük van rá, vagy lefagyaszthatjuk magunknak, szűkösebb időkre. Ezeket a lefagyasztott "vésztartalékokat" felhasználhatjuk később, ha valamilyen okból elapadna a tejünk, de jól jönnek egyszerűbb esetekben is, lázas megbetegedés, gyógyszerszedés esetén, ha néha kimenőt szeretnénk és apára, nagyikra bízni az etetést.
A fagyasztott anyatej íze kissé eltér a „frisstől”. Előfordulhat az is, hogy ínyencebb babák csak "anyából jövő" formában hajlandóak elfogadni majd; a lefejt tartalék ilyenkor kiváló hozzávalója lehet például a baba számára készített első főzelékeknek, gyümölcspépeknek.
Hogyan fejjük?
Hogy az anyatejet biztonságosan – és akár hosszú távon is – tárolhassuk, már a fejésnél be kell tartanunk bizonyos higiéniai szabályokat. Alapos kézmosás után langyos vízzel mossuk le vagy törölgessük át a mellet, csak ezután kezdjünk a fejéshez. A fejéshez használt eszközöket fertőtlenítsük legalább naponta egyszer, darabjaira szedve (Aventes mikrohullámú sütőben használható sterilizátor).
Mekkora adagban tároljuk?
Próbáljunk kisebb és nagyobb adagokat is lefagyasztani. Így a későbbiekben nem kell kidobni a felesleget, ha egy főzelékhez vagy gyümölcsturmixhoz csak kevesebbet akarunk felhasználni. A frissen fejt tejet egy napig tárolhatjuk a hűtőben, így a nagyobb adagok többszöri fejésből is összegyűjthetők fagyasztás előtt. Fontos szabály, hogy előzőleg lefagyasztott tejhez soha ne öntsünk hozzá frisset.
Meddig áll el a lefejt anyatej?
Ha betartottuk a fenti szabályokat, az anyatej szobahőmérsékleten. Hűtőben (4 fokon, vagy az alatti hőmérsékleten) két napig, lefagyasztva fél évig. Hogy a lefagyasztott anyatej jó-e még, arról csak felengedés után tudunk megbizonyosodni. Ha még akkor is darabos, összeugrik, savanyú az illata, semmiképpen ne adjuk a babának.
Miben fagyasszunk?
A nap folyamán lefejt nőitejet a hűtőszekrényben tároljuk és a nap végén a megfelelő tárolóedénybe lefagyasztjuk. A "tartós tartósítás" alapfeltétele a megfelelően steril tárolóedény és annak légmentes lezárása. A legtöbb mellszívóhoz külön is kaphatók egyszer használatos fagyasztózacskók, vagy műanyag tárolópoharak (AVENT). Elterjedésüket nagyban akadályozza magas áruk, kb két liter anyatej megfelelő tárolása 2000 Forintba kerül. Ennél olcsóbb megoldás műanyag jégkocka tartóban történő tárolás, etetés előtt csak a megfelelő mennyiségű kockát olvasztjuk csak fel. A lefagyasztott üvegekre, zacskókra mindig írjuk rá a fagyasztás dátumát, hogy tudjuk, körülbelül meddig használhatók fel és milyen sorrendben használjuk majd fel őket.
Felolvasztás
Ne ijedjünk meg az eleinte talán bizarrnak tűnő képtől – a tárolt tej nem szép látvány. Összetevői különválnak, a zsír kiül a tetejére és számunkra még a szaga is meglehetősen furcsa (hol szinte émelyítően édeskés, hol savanykás) lehet.

Felengedésnél fontos, hogy ne mikrohullámú sütőben melegítsük fel, mert eközben a betegség elleni védelmet nyújtó fehérjék elpusztulnak. Szoba hőmérsékleten vagy állítsuk az edényt egy (60 fok alatti) meleg vízzel teli lábosba, tálba, ott hagyjuk felengedni. Érdemes közben néha finoman felrázni a tárolóedényt, hogy a falára tapadt zsír és fehérje is elkeveredhessen a tejben. Felengedés után sem forralni nem szabad, sem sokáig tárolni – annyit engedjünk fel, amennyi aznap elfogy, mert másnap már nem tanácsos felhasználni.