A szoptatás megkezdése: az első hét

A baba táplálására már a terhesség alatt felkészül a szervezet. A magzatvíznek van egy sajátos íze az általunk elfogyasztott ételek nyomán, így a kisbaba kap egy kis előzetest az ízekből a későbbiekre.
Amikor megszületik a kicsi, a mellek felkészülnek a tej termelésére. A legjobb mellre tenni a kisbabát, egyből a szülőágyon, de legkésőbb a szülést követő egy órán belül. Az újszülött kisbaba keresi a mellbimbót és készen áll az első szopásra. Az első három napban a kisbaba kolosztrumot kap, amely fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, alacsony zsír-és tejcukor tartalmú, könnyen emészthető előtej. A kolosztrumban az immunológiailag aktív anyagok (pl. baktériumokkal szembeni védekezésben résztvevő anyagok), magasabb mennyiségben vannak jelen, mint az érett női anyatejben. Sok kellemetlenséget elkerülhetünk, ha nem várjuk meg szülés után, hogy feszítsen a mellünk, hanem gyakran mellre tesszük a babát.
Szinte úgy érezzük, hogy nincs benne semmi, de ez nem igaz. Ha a kolosztrumot a mellből gyakran kiüríti a baba, akkor elkerülhetjük a 3-4. napon bekövetkező tejbelövellés kellemetlen állapotát. Azt, amikor beindul a tejtermelődés és feszít, kemény a mellünk és nagyon nehéz rátenni, és szoptatni, mert gyakran igen érzékeny és fájdalmas, amikor bekapja mellbimbónkat a baba.
Az előtejet kb. a harmadik naptól felváltja az átmeneti tej. Ennek összetétele fokozatosan változik kb. a tizedik napig, amikor érett anyatejjé válik. A színe is átalakulhat, ahogy ezt megfigyelhetjük, az erősebb, sárgásabb árnyalatból világosabb, fehérebb lesz.
A tej termelése a kereslet-kínálat alapján működik. Minél többet szopik a baba, annál több tejet termel a mell. Ilyen egyszerű és eredményes! A kicsi gyakran kér majd enni, minden 2.-4. órában. Ebben az időszakban a babák nem tesznek különbséget nappal és éjszaka között, ez azt jelenti, hogy akkor és ott kell aludnod, amikor és ahol tudsz.
Kezdetben nem lesz kialakult rendszere a szoptatásnak, igény szerint fog történni. Nappal legalább három óránként ennie kell, de ha gyakrabban szeretne szopizni, akkor mindig mellre kell tenni.  Az elfogyasztott mennyiségnek anyatejes táplálás esetén nincsen felső korlátja. Arra azonban számítanunk kell, hogy gyakrabban bukhat, esetleg hasfájós lesz. Sajnos a tapasztalat az, hogy hiába próbáljuk előbb elvenni az emlőről, hangos sírással jelzi nem tetszését. Külön teáztatásra nincsen szükség, az anyatej megfelelő mennyiségű tápanyag mellett kellő mennyiségű folyadékot is tartalmaz.