Tanácsok kisgyermekes Szülőknek
 
 • Lehetőleg előre tervezze meg a látogatását a házi gyermekorvosi rendelőben. Tájékozódjon az érvényes rendelési időről gyermekorvosa – bármikor megtekintető, folyamatosan karbantartott – honlapján www.cardiobaby.hu, vagy személyesen telefon útján. Így elkerülheti a nem rendelési időben történő látogatással együtt járó kellemetlenséget, csalódottságot.
 • Szezonálisan jelentkező megbetegedésekről honlapunkon tájékozódhat, itt tanácsokkal látjuk el, hogy mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulnia, illetve az egyes betegségek esetén milyen ápolási teendő elvégzésével nyújthat segítséget gyermeke gyorsabb gyógyulásához. A honlapra feltett adatok természetesen a személyes konzultációt nem helyettesítik, de egy hasznos iránymutatást adhatnak Önnek. Tájékoztatást kaphat még egyéb szolgáltatásainkról is.
 • A váróban a védőoltásokról tájékoztatót függesztettünk ki, ezt természetesen honlapunkon is megtekintheti.
 • A rendelésre minden fontos dokumentumot hozzon magával, amellyel rendelkezik, mint pl. a védőoltási kiskönyvét, a leleteket, a szakorvos által adott gyógyszer javaslatról szóló leletet stb. (A krónikus betegek számára a délelőtti rendelés során, soron kívüli vényfelírási lehetőség van.)
 • Jegyezze fel magának kérdéseit és intézendőit, valamint a felírandó gyógyszereket (különösképpen az eddig szedett gyógyszerek nevét, az esetleges gyógyszerallergiát stb.) azért, hogy mindenre jusson idő és semmi fontos ne felejtődjék el.
 • Hozzon magával pelenkát, váltóöltözetet és alkalmas takarót a vizsgálathoz (babatakarót a baba bepólyálásához) azért, hogy a vizsgálathoz ideális feltételeket teremtsünk.
 • Mi azon fáradozunk, hogy a várakozási időt minimálisra csökkentsük. De ennek ellenére előfordul, hogy mégis várakozni kell. Ez bosszantó mindenki számára. Néha nem várt balesetek fordulnak elő, máskor előre nem látható telefonok érkeznek. Hozzon magával italt és ennivalót gyermeke számára és ne hiányozzon gyermeke kedvenc játéka sem.
 • Fontos, hogy gyermeke kellően elő legyen készítve a gyermekorvosi látogatásra. Önnek kell őt felkészítenie egy esedékes oltásra és minden lehetséges problémát megbeszélnie gyermekével. Ha nem ezt teszi, gyermeke elveszíti bizalmát Önben és gyermekorvosában is, s ez minden későbbi látogatást megnehezít.
 • Jöjjön szabályos időközönként (két éves kor alatt a gyakori oltások alkalmával, két éves kor felett legalább évente) gyermekével ellenőrzésre a házi gyermekorvosához.
 • Az orvos számára a pontos anamnézis fél diagnózis!! Betegség esetén figyelje meg pontosan gyermekén az észlelt eltéréseket, azok időbeli lefolyását. Hiányos anamnézis esetén pontatlan diagnózishoz juthatunk, gyermeke gyógyulása késedelmet szenvedhet. Ha a betegség kezdetekor nem volt gyermeke mellett, kérdezze ki hozzátartozóját, az óvó nénit, a tanító nénit, így ugyan másodkézből, de informálni tudja az orvost.
 • Az orvos utasításait be kell tartani, vagy, ha ez valamilyen akadályba ütközik, pl. a gyógyszert nem tudják beadni, vagy a gyermek, bár beveszi a gyógyszert, kihányja azt, meg kell rögtön beszélni orvosával vagy az ügyeletes orvossal, hogy mit tegyenek. Nagyon fontos a jó és őszinte kapcsolat a kezelő orvossal, mert csak együttműködve lehet a kívánt, gyors és szövődménymentes gyógyulást elérni. Amennyiben ez a kölcsönös bizalom nincs meg, inkább keressenek olyan orvost gyermeküknek, akiben feltétlenül megbíznak. A Szülők bizonytalansága, bizalmatlansága, a metakommunikációs jelekből igen jól értő, a finom érzelmi rezdülésekre nagyon érzékeny gyermeknél is bizalomvesztéssel jár. Pedig tudjuk, hogy a gyógyulásba vetett hit már szinte fél gyógyulással felér. Ezt a lehetőséget nem szabad elvenni a beteg gyermektől sem. Ha Ön, kedves Szülő, ezeket a szabályokat szívén viseli és betartja, látogatásaik a gyermekorvosuknál egész biztosan problémamentesek, és sikeresek lesznek. 
 
Néhány jó tanács iskolásoknak
 
 •  Betegség esetén, az orvosi rendelőbe indulás előtt nézzétek meg, hogy milyen gyógyszerből mennyi van otthon, hogy a gyógyszerfelírás során ezt figyelembe lehessen venni!
 • A kapott leleteket feltétlenül hozzátok magatokkal, mert minden szakorvosi vizsgálatról, leletről tájékoztatni kell a házi gyermekorvost!
 • Státuszvizsgálaton megjelenés évente egyszer minden gyermek számára kötelező, még aki ezen időszak alatt nem volt beteg, annak is!