Szoptatás, a szoptatás technikája: problémák, aggodalmak kezelése

A szoptatás megtanulása egyeseknek könnyen megy, sokak számára viszont nem olyan egyszerű, mint ahogy remélték. Az alábbi gondolatok és javaslatok segítenek azoknak a legelterjedtebb problémáknak és aggodalmaknak a kezelésében, amelyekkel az újdonsült anyukák szembesülnek az első időszakban.
Milyen gyakran szoptassam a kisbabámat?
Nincs két egyforma baba. Az első néhány álmatag nap után a kisbaba kialakítja saját egyéni szokásait, napirendjét. A legtöbb baba naponta legalább 8-szor szopik, de vannak, akik 15-ször is.
A testsúly jól mutatja, hogy a baba kap-e elég tejet, ezért fontos hetente ellenőrizni a súlyt. További jó jel a rendszeres vizelet, legalább 6-8 alkalommal egy nap, valamint az egészséges színű bőr, ami visszaugrik, ha megcsippentjük, tanúskodva arról, hogy jól hidratált.
Ha az újszülött kisbaba letargikussá válik, veszíteni kezd a súlyából az első hét után, vagy nem érzed azt, hogy a melled meglágyul a szoptatás után, a kisbabád valószínűleg nem kap elegendő mennyiségű tejet. Haladéktalanul beszélni kell az orvossal, vagy a védőnővel.
 
Fájdalmas mellbimbók
A szoptatás miatti fájdalmas mellbimbó oka általában az, hogy a baba nem megfelelően kapja be az édesanya mellét, vagy rossz testhelyzetben van hozzá. A mellet az ellenoldali kézzel C alakban körbefogjuk és a baba szájába irányítjuk. Ösztönözni kell a babát arra, hogy nagyra nyissa a száját, és a mellből egy nagyobb részt fogjon át, ne csak a mellbimbó végét kapja be. Kipróbálhatjuk a fekvő testhelyzetet is a szoptatáshoz, vagy kísérletezhetünk más testhelyzetekkel is, amelyek kényelmesebbnek bizonyulhatnak.
Ha a baba szájában fehéres foltokat észlelünk, lehet szájpenésze van, ami egy gyakori, könnyen kezelhető fertőzés.
Ezeket a baba szájában és a végbélnyalása körül is megtalálhatjuk. Fontos a bóraxos-glycerin oldat alkalmazása a szájban és a mellbimbón. Naponta 3-5 alkalommal étkezés után egy ujjra tekert steril gézlapra öntjük a folyadékot, majd határozott mozdulattal, le kell törölni a szájpenészt. Előfordulhat egy kis vérzés is ilyenkor, ez nem jelent problémát. 4-5 napig – amíg eltűnik – kell kezelni a szájpenészt, naponta a cumit, mellbimbóvédőt fertőtleníteni kell.
 
Kisebesedett vagy berepedt mellbimbó
Amíg a baba nem tanulja meg megfelelően szájába venni a mellbimbót, vagy rosszul helyezzük őt a mellre, komoly nehézségeket okozhat a bimbó, illetve a bimbóudvar kisebesedése. Ez a terület ilyenkor ugyanis nem csak bepirosodik, de égető fájdalmat is okoz, különösen, amikor a baba szája hozzáér. Egyfajta kezelési megoldás lehet ilyenkor a bimbóvédő használata a szoptatás alatt, de ez nem mindenkinek válik be igazán; sokszor maga a baba "tiltakozik" az idegen anyag és szag miatt. (A sterilizált bimbóvédőt használat előtt megpróbálhatjuk pár csepp anyatejjel bekenni, az elveszi valamennyire a műanyag szagát.)
Van azonban néhány általános szabály, amelyet érdemes betartani sebes vagy repedezett mellbimbók esetében. A babát mindig csak addig hagyjuk a mellen, amíg kiszívja a tejet, ne engedjük tovább szopni (max. 20 perc), mert a mellbimbót feláztatja. Szoptatás alatt próbáljuk a baba helyzetét változtatni, hogy a bimbóudvart különböző pontokon érje nyomás, és mindenhonnan ürülni tudjon a tej.
Szoptatás után langyos vízbe mártott törülközővel tisztítsuk meg a mellet, majd langyosra állított hajszárítóval szárítsuk meg. Kenjük be bimbóvédő krémmel – ezt bababoltokban, patikákban, illatszerboltokban is megtalálhatjuk -, ez a gyulladást is, az égető érzést is enyhíti.
És amennyit csak lehet, levegőztessük a mellet; hagyjuk szabadon, hadd levegőzzön a sebes bőr, lehetőleg több órát is naponta.
 
Feszülő mellek
A szülés utáni napokban gyakori, hogy a mellek nagyon teltek, megduzzadnak. Ennek oka, hogy a szervezet bőséges tejmennyiséget termel, és nagyobb vérmennyiség áramlik az adott területre. A kisbaba könnyebben kapja be a mellet, ha egy pici tejet kifejünk, és azzal megpuhítjuk, fellazítjuk a bimbóudvart (a mellbimbó körüli barnás rész). Szoptatás előtt egy meleg fürdő vagy zuhany elősegíti a tej áramlását, a szoptató mell masszírozása pedig enyhíti a feszülést.
Hűsítő borogatás valamelyest csillapítja a kellemetlenségeket. A gyakori szoptatás segít abban, hogy szervezetünk jobban tudjon alkalmazkodni a baba igényeihez.
 
Szivárgó mellek
Amikor a mell megtelik tejjel, nem szokatlan, hogy túlfolyik, vagy szivárog. Ez váratlanul is megtörténhet, amikor egy kisbaba sírása, beindítja a tejkiürülési reflexet. A szoptatás első heteiben a leggyakoribb, amikor kialakul a szervezet alkalmazkodása a szoptatási rendhez.
A szivárgást nem lehet meggátolni, de segít, ha gyakran szoptatunk, valamint, ha nem várjuk meg, amíg feszül a mellünk. A melltartó betétek lehetővé teszik a szivárgás elnyelését, és hordjunk magunknál egy csere felsőt, mint megoldást, balesetek esetére. A melltartóbetéteknél ügyeljünk, hogy ezeket sűrűn cseréljük, ne hagyjuk őket átnedvesedve sokáig a mellen, mert a folyamatos nedvesség kisebesítheti a mellet.
 
Elzáródott tejvezeték
A mellben kemény, általában vöröses csomók jelennek meg a nem megfelelően ürült tejcsatornák következményeként. Bármilyen fájdalmas is, egyetlen "gyógymódja" a csatorna "kitisztítása", vagyis a szoptatás, illetve a fejés. A tisztítás előtt a csomókat fellazíthatjuk, ha meleg vízben áztatjuk a mellet, majd finoman masszírozzuk azt. Ha az áztatás és szoptatás váltogatása sem segít, mielőbb keressünk fel orvost, mert ha a tejcsatorna nem tisztul fel idejében, könnyen mellgyulladáshoz vezethet.
A tejcsatornák elzáródása is általános probléma, de előidézheti túlságosan szoros melltartó viselése is, illetve ha a szoptatás vagy fejés alatt túl erős nyomásnak vannak kitéve a mellmirigyek.
 
Az emlőgyulladás
Az emlőgyulladás a mell fertőzése vagy begyulladása. A mellen látható kipirosodott, gyulladt területek mellett tünete lehet a fájdalom és a láz. A mell duzzadttá, érzékennyé válhat.
Ha még nem jelentkezik láz, akkor szoptatás előtt a piros területre nagyon meleg ruhát, vagy melegített sót, vagy melegítő ballont tegyünk, hogy fellazítsa a gyulladt területet, és masszírozzuk meg kissé, hogy felpuhuljon. Szoptassunk arról a részről, ha tudunk. Amennyiben ez a hónunk alatti részt érinti, akkor a babát, fektessük egy párnára és tegyük a hónunk alá úgy, hogy a lába hátrafelé nézzen, a feje meg a mellünkkel egy vonalban legyen. Így pont a gyulladt területet fogja kiüríteni. Majd a szopás után tegyünk oda kicsi jégkockát vagy hideg borogatást, de kizárólag arra a piros pontra. Így hamar megszűnik a gyulladás.
Ha láz is jelentkezik, akkor a gyulladt emlőt mellszívóval ki kell üríteni, és nőgyógyászhoz kell fordulni. A baba addig a korábban esetleg lefejt női tejjel vagy tápszerrel táplálható. Fontos, hogy a melleket mindig ürítsük ki, hogy a gyógyulást követően folytathassuk az anyatejes táplálást.
 
Elégtelen tejbelövellés:
Amennyiben úgy érezzük, hogy a tejtermelés nem indult meg akkor egyéb dolgokat is meg kell vizsgálni.
1. Eleget pihenünk?
2. Eleget iszunk?
3. Táplálóan étkezünk?
Emlékezzünk rá, hogy eltarthat néhány hétig, amíg gondtalanul tudunk szoptatni, és szükség lehet a türelmünkre. Senki nem várja el, hogy egyből profik legyünk, ezért ne féljünk tanácsot kérni a védőnőtől vagy más anyukáktól, ha szükséges.