A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja, mely segít egészségünk megőrzésében, meghosszabbítja az életet.

A sportolás fokozza a tüdő befogadóképességét, így a légzés mélyebb lesz, több oxigén jut el életfontosságú szerveinkhez. Erősíti a szívet, így hatékonyabban tud dolgozni. Így javul az erőnlét, az állóképesség, az ember fizikai-szellemi teljesítőképessége és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

A sport a mozgást harmonikusabbá, a reflexeket gyorsabbá teszi. Elégeti az energiát, így segít az elhízás megelőzésében, illetve leküzdésében. A sportok nagy része nemcsak a szervezet harmonikus fejlődését segíti, hanem alkalmas az önfegyelem és az akaraterő fejlesztésére is.

A testmozgás javítja a közérzetet, erősíti az önbizalmat, segít leküzdeni a stresszt.

 

Mennyit és hogyan mozogjunk?

Napi legalább fél óra közepes intenzitású „aerob” testmozgás javasolt a hét legtöbb napján. Ilyen például a kerékpározás, úszás, ocogás, labdajátékok, gimnasztika, evezés stb., amit hetente kétszer izomerősítés egészíthet ki.

A rendszeres testmozgásra a sportok mellett a kertészkedés, kiadós séta, lift helyett lépcső használata is alkalmas.

Érdemes olyan testmozgást választani, ami örömet okoz. Társaságban – családtagokkal vagy barátokkal közösen – kellemesebb időtöltést jelenthet az együttes mozgás.

Nagyon fontos az egyéni igényekhez szabott testmozgás-terv felállítása. Figyelembe kell venni az életkort, az életmódot, az időbeosztást, az egészségi állapotot és az edzettségi állapotot! Válasszon olyan programot, amely elég erőteljes ahhoz, hogy megizzassza, és megdolgoztassa szívét, de soha ne erőltesse meg magát annyira, hogy a rosszullét környékezze! Aki beteg, orvosi ellenőrzés mellett mozogjon!

 

Szívünk és ereink védelmében

A testmozgás hiánya a szív- és érrendszeri betegségek korai kialakulásához vezethet, ugyanakkor a rendszeres testmozgás meghosszabbítja az életet.

Napi fél óra testmozgás, jótékony hatású az érelmeszesedésre, csökkenti a szív és érrendszeri kockázatot, és javítja a kondíciót.

A rendszeres testmozgás – az egészséges étrend mellett – segít megtartani a testsúlyt, megelőzni az elhízást és ezzel a 2. típusú cukorbetegség kialakulását, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a koszorúér-betegségek kialakulását. A vérzsírokra gyakorolt jótékony hatását elsősorban a sikeres fogyókúra részekén fejti ki: emeli a védőhatású HDL-szintet, és csökkenti a káros trigliceridszintet.

 

Testmozgás és fogyókúra

Ha valaki túlsúlyos, és fogyókúrázni szeretne, annak a szakember bevonásával megtervezett diéta mellet – még több testmozgásra van szüksége.

Azok a magas vérnyomás betegségben és/vagy cukorbetegségben szenvedő emberek, akik súlyfölösleggel küszködnek, számíthatnak rá, hogy a sikeres fogyókúra a vérnyomásukat és a vércukorszintjüket is csökkenti. Mindezek mellett természetesen az orvos által beállított gyógyszeres kezelést is folytatni kell, amíg az orvos másképpen nem rendeli.

 

A testmozgás erősíti a csontjainkat, segíti ízületeink mozgékonyságát

Minden lépéssel erősödik a csontozat. Ha nem terheljük a csontjainkat, kimosódnak belőlük az ásványi anyagok.

A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat, így csak később jelentkeznek bennük az öregedéssel együtt járó tünetek: az elhasználódás és a kopás.

A rendszeres testmozgás emeli a csontok ásványianyag-tartalmát, különösen serdülőkor előtt, tehát ezek a fiatalok nagyobb csontsűrűséggel indulnak felnőtt korukban. A felnőtt korban – beleértve az idős kort is – végzett rendszeres testmozgás segít megtartani a már elért csontsűrűséget, így csökkenti a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulásának esélyét és mértékét.