Hogy lehet beadni a gyógyszert nagyobb csecsemőnek, kisdednek?
A gyógyszerek – főleg az antibiotikumok kifejezetten rossz ízűek, bár a gyógyszergyárak mindent megpróbálnak, hogy a szirupok nagy molekulájú adalékanyagaival körbevegyék a gyógyszer molekulákat, így csökkentve a gyógyszer kellemetlen ízét. (Ez sokszor azzal a következménnyel is jár, hogy nem is a gyógyszer hatóanyagára, hanem az adalékanyagára válik allergiássá a gyermek és néhány napos gyógyszerszedés után a bőrén kiütések jelenhetnek meg.) Ennek ellenére a legtöbb gyógyszer bevétele, különösen az amúgy is nyűgös gyermeknél nagy ellenállásba ütközik. Ilyenkor mérlegelnie kell a szülőnek is, hogy mikor árt kevesebbet a gyermeknek. Akkor, ha megpróbálja – akár erőszakkal is – beadni a gyógyszert, vagy sajnálatból eláll ettől, veszélyeztetve ezzel a gyermek egészségét. Ezért gyakorlati tanács, hogy:
1. Soha ne keverjék el nagyobb mennyiségű ismert étellel, itallal a gyógyszert. Mindig a lehető legkoncentráltabb formában adják be, mert 1 kanálnyit még esetleg sikerül beadni, de a nagyobb mennyiséget biztosan nem fogja megenni. Ráadásul még meg is utálhatja az ismert ételt.
2. Ha ki akarja köpni a gyermek a szájába került gyógyszert – minden „ép eszű” egyébként ezt teszi -, akkor addig ne vegyék ki a szájából a kanalat, míg a hátracsorgó gyógyszert, reflex hatására, le nem nyeli. Célszerű a gyógyszert oldalra, a nyelv mellé beadni, esetleg a gyermek arcára fújhatunk, ami nyelési reflexet szokott kiváltani.
3. Ha nem akarja a száját a továbbiakban kinyitni, akkor segítséggel rá lehet bírni erre, pl. az orr befogásával.
Ezek az eljárások nagyon kegyetlennek tűnhetnek, és nyilván nem is így kell rögtön kezdeni a gyógyszerek beadását, de az ilyen korú gyerekek józan eszére csak ritkán lehet hatni. Az injekció adása sem veszélytelen beavatkozás, és olyan gyermeket még nem láttam, aki örömmel és önként vállalná ezt a gyógyszer bevétele helyett.
Miért nem kaphatja kúp formájában a gyógyszert?
Az antibiotikumok többsége a végbélből nem szívódik fel.
Mit tegyünk, ha a kúp beadása után kakil a gyermek?
Ha láthatóan, azonnal kijött a beadott kúp, akkor kis idő elteltével újra egy teljes adagot kell beadni.
Ha 15-30 perc múlva van széklet, akkor célszerű az eredeti adag felét beadni.
30 perc után általában úgy tekinthető, hogy a gyógyszer nagy része már felszívódott.
Hogy lehet elfelezni a kúpot?
Szükség lehet erre néha, de nem könnyű feladat és igazán pontosan nem is lehet megcsinálni. Gyakorlati tanács, hogy bár a kúpokat jó a hűtőszekrényben tartani, a beadás előtt,  kb. 10 perccel vegyék ki onnan. Így nem lesz annyira kellemetlen a beadása és ha felezni kell (hosszában kell félbe vágni), nem fog törni. A felezéshez forró víz alatt felmelegített kést szoktunk használni.
Hogyan kell beadni a kúpot?
A kúpot óvatosan kell átjuttatni a végbélnyíláson, és teljes terjedelmében át kell jutnia a záróizomzat alkotta gyűrűn. Ehhez egy kis segítség kell. A kúpot adó ujja hegyével segítse át ezen az akadályon, s ekkor a zárógyűrű ismét összehúzódik. Ehhez a művelethez alkalmatlan a hosszú köröm. Erre gondoljanak ! Ezt követően fél percig a farpofákat érdemes összefogni, ez rendszerint megakadályozza, hogy a kúpot azonnal kitolja a beteg, nyűgös gyerek.
Hogy lehet a tablettát összetörni?
Nagyon jó módszer, két egymásba tett kanál között.
Szabad-e az összetört tablettát összekeverni lekvárral, mézzel, sűrű szörppel stb.?
Igen, de gondoljanak arra, hogy ekkor is fennáll a veszély, hogy azt az ételfajtát megutálhatja a gyermek.
Mikor kell adni a szájon keresztül adott gyógyszert, evés előtt vagy után?
Kevés kivételtől eltekintve – ilyenkor az orvos is felhívja a figyelmet erre – evés előtt. Ennek két oka is van, egyrészt a gyógyszerek jobban szívódnak fel, ha éhgyomorra adjuk, másrészt nagyobb a gyógyszer kihányásának a veszélye, ha evés után adjuk. Ráadásul még az elfogyasztott ételt is kihányja a kicsi.  
Gyógyszerek adagolásánál használt mértékegységek
A kanalas gyógyszerek egy részénél az adagolást az orvos nem milliliterben, hanem kk., gyk., ek. formában adja meg. Úgy tapasztalom, hogy ma néha zavar van ezekkel az egységekkel. Van szülő, aki a kávéskanál esetében a mokkás kanálra gondol. A másik probléma, hogy a modern kanalak mérete sem a régi. Ezért, ha a gyermek olyan gyógyszert kapott, amihez mérőpoharat adtak, azt célszerű elmosva eltenni, hogy más gyógyszerek pontos adagolásához is fel tudják használni ill. ennek segítségével meg tudják mérni az otthon használatos kanalak űrmértékét.
1 mk. (mokkás kanál) = 2,5 ml
1 kk. (kávés kanál – angolszász nyelvterületen teás kanál)  = 5 ml, a mai laposabbak általában csak 3 ml-esek !
1 gyk. (gyermek kanál) = 10 ml
1 ek. (evőkanál) = 15 ml
Meddig lehet tárolni, felhasználni a gyógyszereket?
Amikor még kevesebbet kellett fizetni a gyógyszerekért, akkor is luxus volt a maradék gyógyszert kidobni, ma még inkább az. A felbontott gyógyszereket a használati útmutatóban feltüntetett ideig lehet csak felhasználni, ezért a felbontáskor célszerű a dátumot felírni a dobozra.
Beadás előtt mindig győződjenek meg arról, hogy nem járt-e le a gyógyszer ! Ha nincs a dobozon, üvegen lejárati idő, vagy nem tudják biztosan eldönteni annak időpontját, inkább ne használják  a gyógyszert !
Biztonságos, zárható helyen tárolják a gyógyszereket, ahol a gyermekek nem férnek hozzá ! Igaz, hogy a beteg gyermek nehezen veszi be a számára szükséges gyógyszert, de az egészséges, mindenre kíváncsi, sok mindenre képes !