Laktóz intolerancia – tejcukor érzékenység
Mi a laktóz intolerancia?
A laktóz intolerancia a vékonybélben található egyik enzim, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése, melynek következtében a szervezet a tejcukrot (a laktózt) nem tudja lebontani. A magyar kifejezés „tejcukor érzékenység” nem pontos, mert itt nem allergiás folyamatról van szó, hanem a laktáz nevű emésztőenzim hiányáról.
A laktáz enzim a vékonybélben termelődik és a tejcukormolekulát bontja glukózmolekulákká. Felszívódni (vagyis a vérkeringésbe bejutni) csak a glukózmolekula tud, a laktózmolekula nem jut át a bélfalon. A laktáz enzim hiányában, a bélben felszaporodó laktózmolekulák egyes emberekben kellemetlen tüneteket okozhatnak.
Laktózt nem csak tejtermékek, hanem a sütemények többsége, készételek sokasága, húsipari és konzervipari termékek és több gyógyszer is tartalmaz. Elégtelen laktáz-ellátás esetén a tejcukrot a bélbaktériumok erjesztik, ezzel panaszokat okozva.
Mi okozza a laktóz intoleranciát?
Gyomor-bélrendszeri betegségek, fertőzések után a laktáz termelés átmenetileg csökkenhet, a gyermekkorban leggyakoribb átmeneti laktóz-intoleranciát (szekunder laktózintolerancia: Coeliakia, bélfertőzés után) okozva. Felnőtt korban a laktóz intolerancia már nem átmeneti (primer adult laktózintolerancia, IBS, diszpepszia), hanem végleges, gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő.
Mik a laktóz intolerancia tünetei?
A tünetek laktóz (tejcukor) tartalmú élelmiszerek elfogyasztása után fél órával kezdődnek (esetenként később, akár 2 órával az étkezés után). A leggyakoribb tünetek a következők:
- hányinger
- gyomorgörcs, bélgörcs, hascsikarás, gyomorkorgás
- felfúvódás, puffadás
- fokozott gázképződés
- hasmenés
- ritkán fejfájás, idegrendszeri tünetek
A tünetek súlyossága az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az egyéni tűrőképességtől függ.
Hogyan diagnosztizálják a laktóz intoleranciát?
A laktóz intolerancia kimutatására két módszert alkalmaznak:
- laktóz tolerancia teszt: Rövid éhezés után a beteg laktóz tartalmú folyadékot iszik, a következő 24 órában az ürített székletek laktóz-, zsír-, és glukóztartalma vizsgálható.
- kilégzéses hidrogén teszt: Laktóz tartalmú folyadék elfogyasztása után a kilégzett levegő hidrogéntartalmát mérik. A meg nem emésztett laktózt a bélbaktériumok erjeszteni kezdik, az erjedés eredményeképpen hidrogén keletkezik, melynek a koncentrációja a kilégzett levegőben mérhető
A laktóz intolerancia kezelése
A vékonybél elveszett laktáz enzimtermelését jelenleg semmilyen módszerrel nem tudjuk visszaállítani. A megoldás kulcsa: az étrend tejcukor szegénnyé tétele. Ez nem jelent feltétlenül teljes laktózmentességet: az egyéni toleranciának megfelelő minőségű és mennyiségű laktóz tartalmú étrendet kell kialakítani. Ma már lehet tejcukormentes tejet kapni, ennek fogyasztása, kiegészítve alacsony laktóz tartalmú sajtokkal, tejtermékekkel optimális ellátottságot nyújt. A körültekintően összeállított diéta, megfelelő odafigyeléssel, önfegyelemmel teljes tünet- és panaszmentességet biztosíthat.
Egyes, súlyos esetekben teljes laktózmentességre is szükség lehet. Laktáz enzim szájon keresztüli beadására is lehetőség van, de ez a kezelés csak alkalomszerűen adható (mert a béltartalom folyamatos kiürülésével a beadott enzim is „elfogy”).
Lactase rágótabletta:
Az alábbi értékek az élelmiszerek 100 g-ra vonatkoztatott átlagos laktóz-tartalmát (g) mutatják.
tejpor | 38,0-51,5 |
sűrített tej 4-10% zsírtart. | 9,3-12,5 |
tej (frisstej, zsírszegény, pasztörizált) | 4,8-12,5 |
tej-italok | 4,4-5,4 |
kávétejszín 10-15% zsírtart. | 3,8-4,0 |
zsíros tej | 3,7-5,3 |
kefir | 3,5-6,0 |
zsírszegény túró | 4,1 |
joghurt | 3,7-5,6 |
joghurtkészítmények | 3,5-6,0 |
tejszín, tejföl | 2,8-3,6 |
étk.túró 10-70% zsírtartalommal | 2,0-3,8 |
vaj | 0,6-0,7 |
margarin | 0-0,1 |
sajt, 20% zsírtart. | 2,6 |
sajtkészítmények 10-70% zsírtart | 2,0-3,8 |
gouda 45% | 2,0 |
eidami 45% | 2,0 |
kenhető sajt 50% | 0,6 |
fetasajt 45% | 0,5-4,1 |
mozarella | 0,1-3,1 |
brie 50% | 0,1-2,0 |
camembert 45% | 0,1-1,8 |
ementali | <0,1 |
parmezán | 0,05-3,2 |
fagylalt (tejes, gyümölcsös ill. joghurtos) | 5,,0-6,9 |
kakaó | 4,6 |
édességek (tejes krémek, pudingok, tejberizs) | 3,3-6,3 |
A Lactase rágótablettát laktóz fogyasztás előtt kell elrágni, a laktóznak megfelelő mennyiségben. 1 Lactase rágótabletta átlagos érzékenység esetén kb.10 g laktózt bont le (megegyezik kb. 2 dl tej laktóz-tartalmával).
Egyéb diétás tanácsok a laktózintolerantiával kapcsolatban
A laktóz intoleráns gyermekek kalcium bevitele
A kalcium a csontok növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges a gyermekkorban és a serdülőkorban. A napi kalciumigény életkorfüggő:
- 0-6 hónapig: 210mg/nap
- 6-12 hónapig: 270mg/nap
- 1-3 évig: 500mg/nap
- 4-8 évig: 800mg/nap
- 9-18 évig: 1300mg/nap
A legtöbb kalcium a tejtermékekben található, így azoknak a gyermekeknek, akik laktóz intolerancia miatt nem tudnak tejtermékeket fogyasztani, más módot kell találni a megfelelő napi kalciumbevitelre.
Sok egyéb ételnek van magas kalciumtartalma:
- zöldségek: brokkoli, kelkáposzta
- puha, ehető csontú halak: szardínia, lazac
- bizonyos élőflórás joghurtok a laktózintoleráns betegek által is fogyaszthatók, mert a joghurt készítéséhez használt baktériumflóra termel megfelelő mennyiségű laktáz enzimet.
Amennyiben gyermeke nem tud a táplálékával megfelelő mennyiségű kalciumot bevinni, úgy a szájon keresztüli kalciumpótlás is szóba jöhet.
A kalcium megfelelő felszívódásához szükséges a D vitamin, ezért laktóz intoleráns gyermeknél különös figyelmet kell fordítani a D vitamin ellátottságra is (napozás, rendszeres tojás és máj fogyasztás).