Laktóz intolerancia – tejcukor érzékenység

 

Mi a laktóz intolerancia?
A laktóz intolerancia a vékonybélben található egyik enzim, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése, melynek következtében a szervezet a tejcukrot (a laktózt) nem tudja lebontani. A magyar kifejezés „tejcukor érzékenység” nem pontos, mert itt nem allergiás folyamatról van szó, hanem a laktáz nevű emésztőenzim hiányáról.
A laktáz enzim a vékonybélben termelődik és a tejcukormolekulát bontja glukózmolekulákká. Felszívódni (vagyis a vérkeringésbe bejutni) csak a glukózmolekula tud, a laktózmolekula nem jut át a bélfalon. A laktáz enzim hiányában, a bélben felszaporodó laktózmolekulák egyes emberekben kellemetlen tüneteket okozhatnak.
Laktózt nem csak tejtermékek, hanem a sütemények többsége, készételek sokasága, húsipari és konzervipari termékek és több gyógyszer is tartalmaz. Elégtelen laktáz-ellátás esetén a tejcukrot a bélbaktériumok erjesztik, ezzel panaszokat okozva.

Mi okozza a laktóz intoleranciát?

Gyomor-bélrendszeri betegségek, fertőzések után a laktáz termelés átmenetileg csökkenhet, a gyermekkorban leggyakoribb átmeneti laktóz-intoleranciát (szekunder laktózintolerancia: Coeliakia, bélfertőzés után) okozva. Felnőtt korban a laktóz intolerancia már nem átmeneti (primer adult laktózintolerancia, IBS, diszpepszia), hanem végleges, gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő.

Mik a laktóz intolerancia tünetei?
A tünetek laktóz (tejcukor) tartalmú élelmiszerek elfogyasztása után fél órával kezdődnek (esetenként később, akár 2 órával az étkezés után). A leggyakoribb tünetek a következők:

  • hányinger
  • gyomorgörcs, bélgörcs, hascsikarás, gyomorkorgás
  • felfúvódás, puffadás 
  • fokozott gázképződés
  • hasmenés
  • ritkán fejfájás, idegrendszeri tünetek

A tünetek súlyossága az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az egyéni tűrőképességtől függ.

Hogyan diagnosztizálják a laktóz intoleranciát?
A laktóz intolerancia kimutatására két módszert alkalmaznak:

  • laktóz tolerancia teszt: Rövid éhezés után a beteg laktóz tartalmú folyadékot iszik, a következő 24 órában az ürített székletek laktóz-, zsír-, és glukóztartalma vizsgálható.
  • kilégzéses hidrogén teszt: Laktóz tartalmú folyadék elfogyasztása után a kilégzett levegő hidrogéntartalmát mérik. A meg nem emésztett laktózt a bélbaktériumok erjeszteni kezdik, az erjedés eredményeképpen hidrogén keletkezik, melynek a koncentrációja a kilégzett levegőben mérhető

A laktóz intolerancia kezelése
A vékonybél elveszett laktáz enzimtermelését jelenleg semmilyen módszerrel nem tudjuk visszaállítani. A megoldás kulcsa: az étrend tejcukor szegénnyé tétele. Ez nem jelent feltétlenül teljes laktózmentességet: az egyéni toleranciának megfelelő minőségű és mennyiségű laktóz tartalmú étrendet kell kialakítani. Ma már lehet tejcukormentes tejet kapni, ennek fogyasztása, kiegészítve alacsony laktóz tartalmú sajtokkal, tejtermékekkel optimális ellátottságot nyújt. A körültekintően összeállított diéta, megfelelő odafigyeléssel, önfegyelemmel teljes tünet- és panaszmentességet biztosíthat.

Egyes, súlyos esetekben teljes laktózmentességre is szükség lehet. Laktáz enzim szájon keresztüli beadására is lehetőség van, de ez a kezelés csak alkalomszerűen adható (mert a béltartalom folyamatos kiürülésével a beadott enzim is „elfogy”).

Lactase rágótabletta:

Az alábbi értékek az élelmiszerek 100 g-ra vonatkoztatott átlagos laktóz-tartalmát (g) mutatják.

tejpor 38,0-51,5
sűrített tej 4-10% zsírtart. 9,3-12,5
tej (frisstej, zsírszegény, pasztörizált) 4,8-12,5
tej-italok 4,4-5,4
kávétejszín 10-15% zsírtart. 3,8-4,0
zsíros tej 3,7-5,3
kefir 3,5-6,0
zsírszegény túró 4,1
joghurt 3,7-5,6
joghurtkészítmények 3,5-6,0
tejszín, tejföl 2,8-3,6
étk.túró 10-70% zsírtartalommal 2,0-3,8
vaj 0,6-0,7
margarin 0-0,1
sajt, 20% zsírtart. 2,6
sajtkészítmények 10-70% zsírtart 2,0-3,8
gouda 45% 2,0
eidami 45% 2,0
kenhető sajt 50% 0,6
fetasajt 45% 0,5-4,1
mozarella 0,1-3,1
brie 50% 0,1-2,0
camembert 45% 0,1-1,8
ementali <0,1
parmezán 0,05-3,2
fagylalt (tejes, gyümölcsös ill. joghurtos) 5,,0-6,9
kakaó 4,6
édességek
(tejes krémek, pudingok, tejberizs)
3,3-6,3

A Lactase rágótablettát laktóz fogyasztás előtt kell elrágni, a laktóznak megfelelő mennyiségben. 1 Lactase rágótabletta átlagos érzékenység esetén kb.10 g laktózt bont le (megegyezik kb. 2 dl tej laktóz-tartalmával).

Egyéb diétás tanácsok a laktózintolerantiával kapcsolatban

A laktóz intoleráns gyermekek kalcium bevitele
A kalcium a csontok növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges a gyermekkorban és a serdülőkorban. A napi kalciumigény életkorfüggő:

  • 0-6 hónapig: 210mg/nap
  • 6-12 hónapig: 270mg/nap
  • 1-3 évig: 500mg/nap
  • 4-8 évig: 800mg/nap
  • 9-18 évig: 1300mg/nap

A legtöbb kalcium a tejtermékekben található, így azoknak a gyermekeknek, akik laktóz intolerancia miatt nem tudnak tejtermékeket fogyasztani, más módot kell találni a megfelelő napi kalciumbevitelre.
Sok egyéb ételnek van magas kalciumtartalma:

  • zöldségek: brokkoli, kelkáposzta
  • puha, ehető csontú halak: szardínia, lazac
  • bizonyos élőflórás joghurtok a laktózintoleráns betegek által is fogyaszthatók, mert a joghurt készítéséhez használt baktériumflóra termel megfelelő mennyiségű laktáz enzimet.

Amennyiben gyermeke nem tud a táplálékával megfelelő mennyiségű kalciumot bevinni, úgy a szájon keresztüli kalciumpótlás is szóba jöhet.
A kalcium megfelelő felszívódásához szükséges a D vitamin, ezért laktóz intoleráns gyermeknél különös figyelmet kell fordítani a D vitamin ellátottságra is (napozás, rendszeres tojás és máj fogyasztás).