Dacryostenosis – könnycsatorna elzáródás

 

Mi a dacryostenosis?
Az újszülöttek 6%-a születik elzáródott, vagy nem megfelelően kifejlődött könnycsatornával. A könnyet a szemhéjben elhelyezkedő könnymirigyek termelik. A könnymirigyek kivezető nyílásai a szemhéj szélein találhatók. Az állandóan képződő könny ezeken keresztül jut a szem felszínére, majd a belső szemzugban (a szemhéjak orrhoz közeli szögletében) lévő két tűszúrásnyi nyíláson, a könnycsatornán keresztül vezetődik el az orr felé. Ez a rendszer biztosítja tehát, hogy a szem felszíne folyamatosan nedves legyen, és a könny állandó öblítése mellett az odakerülő kórokozók vagy porszemcsék minél hamarabb kimosódjanak.

Nem ritkán előfordulhat, hogy az újszülötteknek a könnycsatorna bevezető nyílása nem, vagy hibásan fejlődik ki, aminek következtében a képződött könny nem tud elvezetődni. Ez az állapot lehet egy- vagy kétoldali is. Ha az elzáródás nem teljes, akkor előfordulhat, hogy a könny elvezetése csak időnként gátolt. Okozhatja a könnycsatorna alsó harmadában található billentyű átmeneti elzáródás is. Ez a billentyű a születés után néhány nappal a termelődő könny súlyától megnyílik, ám ha ez nem történik meg, akkor a folyamatosan képződő könny nem tud elvezetődni, a könnytömlőben reked.

Mik a könnycsatorna elzáródás tünetei?
Mivel az újszülöttek életük első heteiben szinte nem, vagy alig termelnek könnyet, a könnycsatorna elzáródását általában nem fedezik fel két-három hetes életkor előtt.

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • a könny a belső szemzugban összegyűlik, ott kisebb "tócsát" alkot,
  • a könny kicsordul a csecsemő szeméből és az arcán folyik le,
  • a szem csipásodik, ez lehet nyúlós, majdnem átlátszó vagy sárgás színű váladék is,
  • a szem körüli bőr kipirosodik.

Hogyan diagnosztizáljuk a könnycsatorna elzáródást?
A diagnózis a szülők kikérdezésén és a gyermek fizikális vizsgálatán alapszik, nem igényel eszközös vizsgálatot.

Hogyan kezeljük a könnycsatorna elzáródást?
A legelső választandó kezelési módszer a könnycsatorna rendszeres, napi 2-3 alkalommal történő masszírozása. Felülről, a szem belső sarkától az orr két oldalán lefelé haladva elősegíthetjük a váladék elvezetését. Masszírozás előtt forralt, majd lehűtött vízbe mártott gézzel töröljük át a szem környékét, tisztítsuk meg a váladéktól. A kamilla ugyan gyulladáscsökkentő hatású, de szárítja is a kicsi finom bőrét, ezért erre nincs szükség, elég a langyos vizes lemosás, alapos tisztítás is.Sikertelenség esetén a visszatérő gennyes kötöhártyagyulladások miatt több alkalommal szorulunk antibiotikumos szemcsepp adására, 3 hónapos kor környékén könnycsatorna átmosás is szóba jöhet.

 

Amennyiben 3 hónapos kor körül sem oldódik meg a probléma, javasolni szokták a könnycsatorna átmosását. A már létező, de meg nem nyílt csatornát átjárhatóvá teszik: egy vékony szondával élettani sóoldatot (vagyis a könnyel azonos anyagot) fecskendeznek bele, amely átmossa a járatot, megnyitja a még zárt billentyűt. Az átmosás után egy-két napig előfordulhat, hogy a helyzet romlik. Ez egy normális folyamat, ilyenkor regenerálódik a szemkörnyéki bőr, távozik a maradék váladék. Vizes lemosással, óvatos krémezéssel a beavatkozást követő 4-5 napon belül általában végleg megoldódik a probléma.
A 2-3 hónapos kor körül elvégzett átmosás az esetek többségében elegendő a könnycsatorna végleges megnyitásához. Ritkán előfordulhat azonban, hogy a kellemetlenség újra jelentkezik – különösen, ha nem végezték el időben a beavatkozást (ilyenkor 3-4 átmosásra is szükség lehet).

Amennyiben a könnycsatorna bevezető nyílása egy éves koron túl is szűk marad, a nyílás tágítása következik, amit egy apró szondával végeznek. A beavatkozás fájdalmatlan, némi kellemetlenséget a gyermek fejének biztos lefogása okoz. A tágítás többször ismételhető, nagyon ritkán azonban sebészi megoldásra is szükség lehet.
Amennyiben a könny a pangás miatt befertőződik, néhány napig antibiotikumos szemcsepp adása válhat szükségessé.