Autoimmun betegségek

Mik az autoimmun betegségek?
Az immunrendszer sejtjei és szervei együttműködve küzdenek a szervezetet támadó külső hatások (pl. baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) ellen. A küzdelem sarkalatos pontja a szervezetbe jutott idegen anyag felismerése, és az idegennek felismert partikulumok ellen a károsító reakciók megindítása.
Autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet immunrendszere saját maga ellen fordul, azaz a károsító reakciók a szervezet saját normál, egészséges sejtjei (vagy szervei) ellen irányulnak. A kóros immunmechanizmus irányulhat egy szervre (pl. pajzsmirigy, hasnyálmirigy) vagy kiterjedhet az egész szervezetre (pl. lupus erythematosus).

Mi okozza az autoimmun betegségeket?
Azt, hogy bizonyos emberek immunrendszere miért kezdi megtámadni a saját szervezetét, nem tudjuk. A betegség nem fertőző. A gyermek öröklött genetikai állománya hajlamosító tényezőként szerepel arra nézve, hogy ki fog-e alakulni autoimmun betegség vagy sem. A környezeti tényezők (toxinok, vírusok) hatása jelenleg intenzív kutatás tárgyát képezik.

Hogyan diagnosztizáljuk és kezeljük az autoimmun betegségeket?
Az autoimmun betegségek diagnosztizálása némely esetben kifejezetten problematikus, az egyes kórképek kezelése nagyon különböző lehet. A betegség érintheti az egész szervezetet vagy annak bizonyos részeit, a tünetek változnak, hol rosszabbak, hol jobbak, hol egyáltalán nincsenek. Az elvégezhető vizsgálatok között szerepelnek különféle vérvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, vizeletvizsgálatok.
A részletes vizsgálati és kezelési eljárásokat lásd az egyes betegségeknél.