Apnoe

Mi az apnoe?
Apnoenak nevezzük azt az állapotot, amikor a légzés legalább 20 másodpercre megszűnik. Az apnoe előfordulhat érett újszülöttekben is, de jóval gyakoribb koraszülöttekben. Minél korábban születik meg a gyermek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy apnoe periódus előfordul az élete kezdeti szakaszában.
Az apnoet gyakran lassult szívverés kíséri (bradicardia). A légzés lassulásával a szívverés is lassul.

Mi okozza a koraszülöttek apnoeját?
A koraszülöttek apnoeját kétféle mechanizmus okozhaja. Centralis apnoe esetén az agy légzőközpontja nem működik megfelelően. Az obstruktív apnoe esetén a légutakat valami eltömíti, ezért áll meg a légzés. Az apnoeknak leggyakrabban nincs kézzelfogható oka, ilyenkor valószínűsíthető az, hogy a légzőközpont éretlensége magyarázza a légzés leállását. Ritkán más szervek betegsége okozza az apnoet, pl:

  • agyvérzés, agyszöveti károsodás
  • légzőszervi betegség
  • fertőzéses kórképek
  • gyomor-bélrendszeri betegségek
  • szív- és érrendszeri betegségek

Kiket veszélyeztet az apnoe?
Minden második koraszülöttben előfordul apnoe. Az apnoe aktív alvás közben a leggyakoribb.

 

Aktív alvás: a REM periódus (rapid eye movement), amikor a csukott szemek gyors ide-oda mozgást végeznek. A napközben átélt élmények, események feldolgozása történik ebben az időben. A tanulás folyamatában nélkülözhetetlen időszak. (A folyamatosan görcsölő gyermekeknél ezen időszak megzavarására vezetik vissza a mentalis elmaradást.)

 

Mik az apnoe tünetei?
Az apnoe különbözik az. ún. periódikus légzéstől (ami a normális légzés egy fajtája a csecsemőkben). A periódikus légzés során rövid szüneteket követ átmeneti gyors légzés. Apnoe során legalább 20 másodpercig nincs légzés, amit elkékülés (vagy elszürkülés) és lassult szívverés kísér.

Hogyan diagnosztizálják az apnoét?
A legfontosabb a háttérben lévő lehetséges kórokok felderítése, illetve kizárása. Ennek érdekében a fizikális vizsgálat mellett vérvizsgálatok, oxigenizáció mérése, mellkasröntgen elkészítése is szóba jöhet. Az alvásmonitorizálás az alvás periódusait, ritmusát, a szívverést, a légzőmozgást rögzíti folyamatosan, majd számítógépes értékelés után megítélhető az apnoe előfordulásának valószínűsége.

Az apnoe kezelése
Apnoe észlelésekor legfontosabb a csecsemő fizikai ingerlése, a bőr dörzsölése (hát, talp) vagy óvatos paskolása. A fokozott kockázattal bíró csecsemőknek légzésfigyelő monitor ajánlott, a szülők alapfokú újraélesztési tanfolyamon vesznek részt.
Kórházi kezelés során alkalmazható gyógyszer a teofillin, melyet kúp vagy intravénás oldat formájában alkalmaznak. Szintén kórházi körülmények között alkalmazható a CPAP lélegeztetés (folyamatos pozitív légúti nyomást biztosít).
Természetesen a más okra visszavezethető apnoéknak más-más a kezelése is.