Hőemelkedés, csecsemő- és gyermekkori láz, lázcsillapítás

A 37 – 38 °C között lévő testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 °C felettit már láznak nevezzük, 40,5 °C felett hiperpyrexiáról beszélünk. A láz nem betegség, hanem tünet. A testhőmérséklet emelkedése a szervezet védekezési reakciója a veszélyes, idegen anyagokkal (vírusok, baktériumok, stb.) szemben. Lázas állapotban fokozódik a szervezet védelmét ellátó immunrendszer működése.

A testhőmérséklet mérésnek több lehetséges helye van. A hónaljban vagy fülben mért testhőmérséklethez képest a végbélben mért 0,5 °C-al magasabb, ezért a különböző helyen mért értékek összehasonlíthatósága végett a végbélben mértből 0,5 °C-ot le kell vonni. A mérés közben mozgó csecsemő hőmérsékletét a végbélben kell mérni. Fülhőmérőzésre csak 3 éves kor felett kerülhet sor, ha megfelelő átmérőjű a külső hallójárat és résmentesen felhelyezett a tölcsér!

Igen gyakran a hőemelkedés vagy láz a betegség első jele, de nem mindig van szoros összefüggés a betegség súlyossága és a láz nagysága között. Egyszerű vírusfertőzés is járhat magas, nehezen csillapítható lázzal, de súlyos betegségeknél is lehet, hogy csak hőemelkedést észlelünk. Fiatal, pár hetes csecsemőknél a hőemelkedést is komolyan kell venni. A magasabb testhőmérséklet gátolja a kórokozók elszaporodását, gyorsítja az ellenanyagtermelést, a kórokozók megsemmisítését, de egyúttal emelkedik az oxigénigény, ami nagy terhet ró a szívre, a szervezet energiaraktárai kiürülnek, a test legyengül.

A legtöbb acutan zajló, gyermekkori megbetegedés első jele a láz. Erre utaló figyelemfelkeltő jel lehet az, hogy a gyermek csendessé, bágyadttá válik vagy éppen ellenkezőleg furcsán, nyűgösen viselkedik. Esetleg fázik, reszket vagy csak kipirul. Ha a gyermek lázas, annak okát ki kell deríteni. Ez a gyermekorvos feladata. De a vizsgálat megtörténtéig, a lázat már otthon el kell kezdeni csillapítani, mert a láz a csecsemőben és kisgyermekben izomgörcsöket, úgynevezett lázgörcsöt válthat ki, amely eszméletvesztéssel, az arc ellilulásával vagy elszürkülésével és a szem fennakadásával jár. A kisgyermek általában szemeivel felfelé fixál, a külső ingerekre nem reagál, végtagjai megfeszülnek, majd mind a négy végtagon izomrángás jelentkezik, mely spontán, néhány perc alatt spontán szűnik. A lázgörcs ismétlődésének 1 éves kor alatt nagyobb a valószínűsége. Leggyakrabban 18-24 hónapos kor között és főként fiúgyermekeknél fordul elő.

Tennivalók láz gyanúja esetén:

  • Mérje meg gyermeke testhőmérsékletét!
  • Ha csak hőemelkedést tapasztal, 1-2 óra elteltével a mérést ismételje meg, mert a testhőmérsékletnek 0,5 °C-os napszaki ingadozása van, este magasabb az alaphőmérséklet is.
  • Ha gyermeke lázas soha ne hagyja magára!
  • Bőségesen itasson folyadékot gyermekével! Szénsav nélküli ásványvizet, langyos teát, limonádét vagy rostos gyümölcslevet. A lázas gyermek folyadék igénye 10%-al magasabb!!
  • Biztosítson számára nyugalmat, kerülje a szervezetet megterhelő testmozgást!
  • Cserélje gyermeke ruházatát könnyűre, szellősre és csak vékony takaróval takarja be a hőpangás elkerülésére!
  • Lázas gyermekét csak könnyen emészthető, zsírszegény ételekkel etesse, mint a levesek, különféle pürék, turmixoltételek, mártások, pudingok, párolt zöldségek, kompótok, reszelt nyers gyümölcsök!
  • Pótolja gyermeke az elvesztett C-vitamínt gyümölcsök fogyasztásával!
  • Ha gyermeke lázas csillapítsa gyógyszerrel és magas láz esetén használjon fizikális módszereket is (hűtőfürdő, hűtőborogatás).

Teendők lázgörcs esetén:

  • Ne ijedjen meg, mert a görcs néhány perc múltán spontán megszűnik!
  • Ha korábban már volt lázgörcse és van otthon Stesolid vagy Diazepam desitin oldat, akkor a korábban elsajátítottak szerint helyezze fel a megfelelő mennyiséget!
  • Fektesse gyermekét biztonságos helyre, hogy ne szenvedjen sérülést!
  • Tegye szabaddá gyermeke légútjait!
  • Lazítsa meg gyermeke ruházatát, takarja ki őt!
  • Csillapítsa gyermeke lázát végbélkúppal! Szájon keresztül gyógyszert alkalmazni ilyenkor TILOS, mert a légutakba kerülve fulladást okozhat.
  • Egészítse ki a lázcsillapítást állott vizes borogatással!
  • Figyelje meg a roham lezajlását, ez a későbbiekben nagy segítség lehet a roham okának tisztázásakor! Szemeivel merre felé fixált, oldalra nézett, mind a négy végtag rángatódzott, valóban eszméletlen volt (fájdalomingerekre reagált)? Valóban rángatódzott, vagy csak remegés jelentkezett (a végtag megfogásakor a rángatódzás folytatódott-e)? Bevizelt a gyermek?
  • Vizsgáltassa meg gyermekét gyermekorvosával a lázgörcsöt követően feltétlenül! 

Keresse fel gyermekorvosát, ha gyermeke:

  • 2 hónaposnál fiatalabb és hőemelkedést vagy lázat mért nála.
  • Nagyon aluszékony és a szokásosnál is érzékenyebb.
  • Nehezen lélegzik, gyorsan szedi a levegőt.
  • Ajkai berepedezettek, nyelve lepedékes, szája kiszáradt (folyadékhiány, kiszáradás jelei).
  • 12 óra lefolyása alatt nem ürített vizeletet (folyadékhiány, kiszáradás jele).
  • Tarkótáji vagy nyaki fájdalomról panaszkodik.
  • A fülét piszkálja vagy fájlalja.
  • 3 nap eltelte után még mindig lázas vagy hőemelkedése van.
  • Lázgörcsön esett át.
  • Kiütéses lesz.
  • „Furcsán viselkedik”. Ezt legtöbbször a "nem tudom megnevezni, de valahogy nem tetszik valami a gyermekemen" szavakkal írják le a szülők.

Kerülje el:

  • Lázas gyermeke túlöltöztetését, mert ez gátolja a hőleadást. Így nemhogy csökkenne, hanem még tovább is emelkedhet a láza.
  • Az aggodalmaskodást, ha lázas gyermeke étvágya csökken. Ilyen helyzetben a folyadékbevitel a fontos! Csecsemőnél a szopás, nagyobb gyermeknél a folyadék fogyasztása.
  • Jéghideg borogatás vagy jeges hűtőfürdő alkalmazását fizikai hűtésre.
  • A lázcsillapítók túladagolását. Ügyeljen arra, hogy sok megfázásra vagy náthára kapható recept nélküli gyógyszer tartalmaz lázcsillapító hatású vegyületet is.(pl. Neo Citrán, Coldrex stb.)
  • Kizárólag csak a csukló vagy a homlok borogatását, vagy a néhány másodpercig tartó hűtőfürdőt, borogatást, mert ez önmagában elégtelen a hatásos lázcsillapításhoz.
  • Az ablaknyitást fizikális lázcsillapítás alatt.

A lázcsillapítás módszertana:

Makacs vírusfertőzéseknél(pl. Influenza, Mononucleosis stb.) nem mindig sikerül már az első nap láztalanná tenni a gyermeket. A lázcsillapítást addig kell folytatni, amíg a láz 38 °C alá nem csökken. Sűrűn kell a lázat visszamérni. Magas láz esetén a gyógyszeres lázcsillapítás mellett rögtön,- nem megvárva a gyógyszer hatását – kezdje el a fizikális lázcsillapítást is.(Hűtőfürdő, hűtőborogatás) A gyógyszeres és fizikális lázcsillapítást együtt, kombinálva alkalmazva a legtöbb makacs láz csillapítható.

 

1. Gyógyszeres lázcsillapítás

A gyermekek lázcsillapítására használt leggyakoribb gyógyszerek hatóanyaga: a paracetamol, az amidasophen és az ibuprofen. Nagyon fontos, hogy egyiket sem szabad 4-6 órás időköznél gyakrabban ismételten használni, de egymást váltogatva igen. Így elérhető, hogy a nehezen csillapítható lázra 3 óránként van lehetőségünk más hatóanyagtartalmú gyógyszert adni. A paracetamol tartalmú lázcsillapítók hatásának megjelenése lassú, akár 1-1,5 órát is várni kell rá, de előnye az, hogy a gyermekek jobban tűrik. Az amidasophen és ibuprofen tartalmú lázcsillapítók gyorsabban hatnak.

A hányós gyermeknek kúp, a hasmenésesnek szájon át adható gyógyszer formájában bevihető lázcsillapítóval csökkenthetjük a lázát. A lázcsillapítók mennyiségét a gyermek testsúlyához igazodóan, azt figyelembevéve kell adagolni. Tartsunk mindig otthon – lehetőleg többféle hatóanyagtartalmú – lázcsillapítót!

12 éves kor alatt salicylátot (Kalmopyrin, Aspirin) csak igen ritkán használunk lázcsillapításra(csak gondos elővigyázatossággal alkalmazható lázas megbetegedésben), mert életveszélyes szövődményt okozhat (Reye syndroma). Algopyrin tabletta (hatóanyaga: metamizole sodium) gyermekkorban, 15 éves kor alatt történő alkalmazása egyedi orvosi megfontolást igényel. 

Mikor adjunk?

38°C feletti testhőmérséklet esetén (tehát, ha a végbélben 38,5°C, vagy ennél magasabb értéket mérünk).

 
Milyen fajtát használjunk?
A lázcsillapítóknak többféle formája létezik:
  • A végbélkúpokat a legkisebbeknek adjuk, kb. óvodáskorig.
  • A szirupokat is használhatjuk már általában 3 hónapos kortól.
  • A tablettákat tapasztalat szerint már a kisiskolások is le tudják nyelni, de a lázcsillapító tabletták szét is törhetők.
Mit és mennyit?
 
Az alábbi táblázatból kiderül, hogy milyen korú és testsúlyú gyermeknek milyen gyógyszerből mennyit adhatunk alkalmanként.
Fontos tudni, hogy a különböző nevű készítmények hatóanyaga sok esetben azonos, ennek ismerete lényeges a véletlen gyógyszermérgezések, túladagolások elkerülése érdekében.
A táblázatban az azonos sorban szereplő gyógyszerek esetében azonos a hatóanyag.
Ugyanazon sorban szereplő gyógyszert leghamarabb 6 óra múlva adhatunk újra.
Ha ennél gyakoribb gyógyszeradásra van szükség a gyorsan visszatérő láz miatt, akkor másfajta hatóanyagú készítményt kapjon a gyermek (másik sorból válasszunk).

Kétféle gyógyszer kombinált használata, kiegészítve a korábban leírt hűtőfürdő vagy hűtőborogatás alkalmazásával, általában a legmagasabb láz esetében is hatásos. Ebben az esetben a gyermek 3 óránként is kaphat gyógyszert, felváltva a kétféle hatóanyag tartalmút, 6-6 óránként.

 

 

Életkor
Gyógyszerek (soronként és gyógyszerenként maximum naponta 3x)
0-3 hónap
(5 kg-ig)
Germicid1/2 kúp / Supp. Noraminophenazoni 100 mg-os 1/2 kúp, Germicid C 1/2  kúp
3-12 hónap
(5-10 kg)
Germicid 1 kúp / Supp. Noraminophenazoni 100 mg-os 1 kúp /Supp. antipyreticum pro infante 1 kúp / Germicid C 1 kúp
Mexalen 125 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 4-6 ml
Nurofen 60 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup 3-4 ml
1-3 év
(10-15 kg)
Supp. antipyreticum pro parvulo 1 kúp
Mexalen 250 mg-os 1 kúp / Panadol szirup 6-10 ml
Nurofen szirup 4-6 ml
3-6 év
(15-20 kg)
Supp. Noraminophenazoni 200 mg-os 1 kúp
Panadol szirup 10-14 ml
Nurofen 125 mg-os 1 kúp / Nurofen szirup 6-8 ml
6-10 év
(20-30 kg)
Algopyrin tabletta 500 mg-os 1/2
Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 1/2 tabletta / Panadol szirup 14-18 ml
Nurofen szirup 8-12 ml
10-14 év
(30-40 kg)
Algopyrin tabletta 500 mg-os 3/4
Rubophen (Mexalen) 500 mg-os 3/4 tabletta / Panadol szirup 18-24 ml
Nurofen szirup 12-16 ml
 
A kék színnel jelölt készítmények receptkötelesek.
 

2. Fizikális lázcsillapítás

Elve a testfelületről történő hőelvonás. Hatékonysága a hűtött felület nagyságától, a hűtőközeg hőmérsékletétől és a hűtés idejétől függ. Sem a túlhűtés, sem pedig az alulhűtés nem éri el a kellő lázcsillapító hatást. A drasztikus hűtés (túl hideg hűtőközeg, túl hosszú hűtés) a bőrben lévő erek beszűkülése és a didergés okozta izommozgás által a testhőmérsékletet inkább emeli!! Ezért ha a gyermek dideregni kezd, a hűtést be kell fejezni!! A túl kis felületen végzett, vagy nem kellően alacsony hőmérsékletű vízzel végzett hűtés pedig az elégtelen hőelvonás miatt vezet sikertelenséghez. A fizikális lázcsillapítás hátránya, hogy a hőelvonás után gyorsan visszaáll a korábbi lázas állapot, mert ez a módszer nincs hatással a test hőközpontjának beállítására.

Hűtőborogatás (priznic):

A gyermek teljes testfelületét nyaktól lefelé, kezét és lábát is beleértve, hűvös vízbe merített lepedővel körbetekerjük, majd amikor a lepedő átforrósodik, ha szükséges akár percenként is, a borogatást cseréljük. A nedves lepedőre további száraz takaró nem helyezhető, mert ez gátolja a hőleadást! Ha ezt tesszük, akkor azt a hibát követjük el, hogy dunsztoljuk a gyermeket, mint a befőttet szokás azért, hogy meleg maradjon. Ezért nem megy lejjebb a gyermek láza.

Hűtőfürdőzés:

 A fürdőkádba a normál fürdéskor szokásosnál nagyobb mennyiségű, a lázas gyermek számára kellemes hőmérsékletű, vagyis a testhőmérsékleténél nem hidegebb vizet töltünk. Ebbe merítjük bele óvatosan a lázas gyermeket. Hideg víz fokozatos hozzáadásával és a langyos víz egyenletes elvezetésével a túlfolyón keresztül, elkezdjük a hűtővíz hőmérsékletének csökkentését. Ezt addig folytatjuk, amíg a víz hőmérséklete kb. 10-15 perc alatt 30 °C-ra nem csökken. A hűtőfürdőzést addig folytassuk, amíg a gyermek dideregni nem kezd. Ha egyszeri hűtőfürdőzéssel nem érünk el kellő lázcsillapító hatást, később még többször megismételhetjük.