A szoptatásról

A legfontosabbak:

  1. Az egészséges baba pontosan annyit és akkor eszik, iszik, amikor és amennyire szüksége van.
  2. Az édesanyák melle annyi tejet termel, amennyi elfogy belőle.
  3. Az anyatej az az utánozhatatlan táplálék és ital a baba számára, amely kifejezetten neki készül (korra, kórokozókra, napszakra való tekintettel).

 A baba:

  1. Első életórájában igen erős szopási készsége van.
  2. Veleszületett reflexei és késztetése segítségével az anya hasáról képes felmászni a mellhez és ott szopizni. A keresőreflex során a baba arcát megérintve a baba fejét az inger irányába fordítja, miközben nagyra tátja száját.
  3. Születéskor gyomrának térfogata nem haladja meg az 5 ml-t, 10 korttyal tele lesz.
  4. Víztartalékkal jön világra, ami az első napok folyadék felhasználását fedezi, súlycsökkenés emiatt is törvényszerű és ideális az újszülött számára (a születési súly 10 %-a).
  5. A magzati életben szükséges, de idekint szükségtelen mennyiségű és minőségű haemoglobin, vérfesték lebomlásakor sárga festék, bilirubin szabadul fel, ami sárgaságot okoz (szerepet játszik még a máj éretlen működése is).
  6. A „besárgulás” gyorsabban megszűnik, ha a baba sok folyadékot fogyaszt (sokkal inkább anyatejet, mint mást), és gyorsan kiüríti a magzatszurkot (sötétzöld széklet, az anyatej hashajtó hatására gyorsabban ürül), amiből a bilirubin ismét felszívódva elnyújthatja a sárgaság idejét.
  7. A szoros, nagy testfelületű testkontaktus (csupasz összebújás) az aluszékony babát felébreszti, a nyugtalant megnyugtatja, a szopáskészséget fokozza. A baba szopizással eltöltött ideje (cici, cumi, ujj) igen hosszú (akár sok óra) is lehet, ez idővel csökkenni fog.
  8. Ha éhes, akkor jelez: nyalogatja a száját, kereső mozgást végez, nyöszörög, sír. Ha mellre teszik, akkor a mellbimbón kívül a bimbóudvar egy részét is bekapja (3-5 cm sugarú kört, alsó állkacsával kicsit többet, mint a felsővel), ajkai kifelé fordulnak, nyelve ráfekszik az alsó állkapocs ínyére, és hosszanti vályút képez. A tejet az álla felőli régióból üríti ki legjobban. Ha a mellre helyezés nem sikerült, a szoptatást elölről kell kezdeni.
  9. A szopás ritmusai:
  • gyors kicsi szívások a tejleadó reflex megindítására
  • lassabb, erőteljes mozgás, minden ciklusban hallható a nyelv kattanása
  • gyorsabb, erőteljes mozgás, több ciklust követ egy nyelés (amikor már nem spriccel a tej)
  • finom, szinte szívóerő nélküli gyors, vagy lassú mozgás, nyelés szinte nincsen (komfortszopi)

10.  Ha mindig felkínáljuk a mellünket az egészséges babának, amikor kéri, akkor pnt nnyi és olyan tejet eszik, amennyire éppen szüksége van. (Nincs elvárt adag. Van, hogy két kortyot szeretne inni, van, hogy rendesen beebédel. Egyik nap sokat eszik, másik nap keveset.)

11.  Átlagos súlygyarapodás:

  • első 3-4 hónapban hetente 115-220 g
  • negyedik hónaptól 85-140 g
  • második félévben 45-85 g

 12.  Mit tapasztalunk, ha eleget szopik:

  • Bőre rugalmas, nem ráncolható, szeme csillog, viselkedése élénk.
  • Naponta 4-6 pisis, legalább egy kakis pelenkája van. Később az anyatej jobb felhasználásakor lehet, hogy hetente csak egyszer kakil majd egészen a teljes anyatejes táplálás végéig.

13.  Hasfájás: az első három hónapban gyakran magyarázza a sírást.

Okai lehetnek:

  • Sok előtej ivása (laktóz tartalma hasmenést, zöld székletet okozhat)
  • Puffasztó hatású táplálék (anyán keresztül).
  • Tápanyag allergia (anyán keresztül is), leggyakrabban tehéntej.
  • Anya felvesz, ez megnyugtat az ordas világban.

Teendő: hordozás, ringatás, összebújás minden mennyiségben, alkarunkra hason fektetve hordozzuk. Kiiktatjuk a gyanús ételeket, tejterméket étrendünkből. Mohó szopás esetén, hosszasabb büfiztetés, Infacol adása. Végszükségben Papaverines görcsoldó.

14.  Esti ordítás: a baba az egész napos élménydömping után fáradt, a szopizás megnyugtatja (vagy nem, de más ötlete nincs, ilyenkor sír szopi közben is).

15.  A baba 3 hónapos korban CSAK CICI hozzáállását felcseréli a cici, ha épp van rá időm verzióra. Szopijának hatékonysága megnő, rövidebb idő alatt több tejhez jut. Nappal csak rövid ideig szopizik, tekeregve. Éjszaka viszont bepótolja, többször felébred és elmélyülten szopizik.

16.  Hat hónapos korától kell kínálni egyéb tápanyagokkal.

17.  A vasraktárak egészséges babának 6 hónaos korig a tejből felszívódó vassal pont megfelelő vasszintet biztosítanak. Átmeneti vérszegénység a haemoglobinváltásból adódó, teljesen élettani jelenség (3 hónapos kor).

Az anyatej a legtökéletesebb, a legegyszerűbben hozzáférhető természetes táplálék. A legoptimálisabb arányban tartalmazza mindazokat a fehérjéket, zsírokat, cukrot, ásványi anyagokat, amelyek szükségesek a fejlődéshez. A szoptatás páratlan biológiai és érzelmi hatással van a csecsemő és az édesanya viszonyára. Ha aggódunk az etetés miatt vagy megharcolunk értük, akkor azzal energiánkat is pazaroljuk és a közös örömről is lecsúszunk. Az öröm nagyon fontos. Láthatjuk, mennyire élvezi a baba, hogy kézben van és ringatják, mialatt szopik. Első hallásra mindez egyszerűnek tűnhet és vannak olyan babák, akiknél egyszerű is. Ha egyszer belelendül az anya és a baba a szoptatás már magától megy. Most azonban adódhatnak még gondok és mert a szoptatós baba érzékenyen reagál az anya feszültségére, a legkisebb baj is veszélyt jelenthet. Nem szokatlan, hogy a baba visszautasít egy-egy étkezést. A leggyakrabban azért, mert nem tudják elég gyorsan lenyelni a kispriccelő első tejfolyamot vagy azért, mert szopás közben eldugul az orruk, esetleg túlságosan felhergelték magukat az éhség miatt vagy dühösek, mert a szopási erőfeszítésükre még nem jön elég tej válaszul. Soha nem fogjuk pontosan megtudni, hogy mi nyugtalanította a babát éppen annál a szoptatásnál.

Az első babás anyukák leginkább a tej mennyisége miatt aggódnak. Mivel nem tudják szabályozni, sem pontosan megmérni a rendelkezésre álló, illetve elfogyasztott tejmennyiséget.  Nem biztosak benne, hogy megbízhatnak-e a babában és hogy a baba valóban annyi tejet szopott-e, amennyire szüksége volt. A válasz csaknem mindig az, hogy igen eleget szopott, de csak akkor bízhatunk meg a babában, ha azt is rábízzuk, hogy mikor akar szopni és meddig. Soha nem fog többet enni, mint amennyire szüksége van. Egy szoptatós babát nem lehet túltáplálni, hacsak nem adunk neki mást is az anyatejen kívül. Bármilyen dundi is az anyatejes baba soha nem lehet „túl kövér”.

Ha úgy tűnik, hogy babánk nem elég könnyen gyarapszik, akkor természetesen beszéljünk az orvossal, védőnővel. A babának nőni kell, és ez azt jelenti, hogy súlyban és hosszban is gyarapodnia kell. Ha nem gyarapszik eléggé, arra következtethetünk, hogy nem jut elég táplálékhoz. Keveset szopó újszülött kezdetben 2 óránként (15-20 percig), naponta 8-10 alkalommal, mindkét mellből szopjon. Az anya mérje a szopott mennyiséget, szoptatás után az először odaadott mellet fejje ki. Ha az újszülött keveset szopott, a lefejt tejet is itassa meg. A jól táplált érett újszülött az első hónapban 400-600 grammot gyarapszik. Naponta 1-2-szer, néha 6-8 alkalommal ürít aranysárga, kenőcsös székletet, de előfordulhat, hogy csak néhány naponta van széklete. Ha rövidtávon szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a baba nem éhezik, akkor nézzük meg a pelenkát, ha átázik a pisitől, akkor nincs semmi baj. Az a baba, aki legalább 6 de akár 8 pelenkát is összepisil naponta, az sem nem kiszáradt, sem nem éhezik. Ez a számolás csak akkor érvényes, ha sokszor tesszük tisztába. Ha nagy nedvszívó képességű eldobható pelenkát használunk, akkor alaposan meg kell néznünk mindegyiket, mert egyetlen vizelet észrevehetetlen bennük.

Az anyatej termelése is félrevezethető lehet. Valószínűleg minden reggel úgy ébred, hogy több teje van a kelleténél, hogyan is fordulhatna elő, hogy a baba nem kap elég tejet. A válasz a következő: egy kiadós pihenés után sok tej termelődik, de ahogy telnek az órák a tej mennyisége is csökken. Valószínűleg a baba hajnal 4 órától délután 4 óráig elégedett, de délután 4 órától egyre sírósabb, egészen addig, amíg az anya ki nem aludja magát éjszaka. Hogy ilyenkor mi a teendő, az a lehetőségektől is függ. A tejtermelésnek a szopás a kiváltó ingere. Minél gyakrabban, minél többet szopik a baba, annál több tej lesz, így alakul ki a megfelelő tejhozam és ha ez megvan, akkor majd kevesebbszer fog szopni a baba. De legalább két hétbe telik, amíg a baba érzékeli a különbséget. Egyetlen dolog van amit megtehetünk, hogy a tejtermelést stabilan tartsuk, éspedig azt, hogy a babát mindig megszoptatjuk, ha éhesnek látjuk és addig engedjük szopni, amíg kedve tartja.

A lefejt anyatejet műanyag zacskókban, esetleg edényekben (pl.Avent) lefagyaszthatjuk. Az anyatej így 4-6 hónapig tartható el, a felmelegített anyatejet nem szabad ismét lefagyasztani, a fel nem használt mennyiséget ki kell önteni.

A megfelelő táplálás kulcsfontosságú, hozzájárul a csecsemő/kisgyermek egészséges testi és szellemi fejlődéséhez, egészségéhez. A csecsemőtáplálás örömöt jelent a babának és mamának egyaránt.